Kip in pepersaus
Ik zag laatst in een restaurant iemand biefstuk met pepersaus eten. Toen bedacht ik mij dat ik nog nooit pepersaus heb gemaakt. Het moet toch niet zo moeilijk zijn om daar een paleo-versie van te bedenken? Mijn hersenen gaan dan direct aan het werk en ik probeer ter plekke te bedenken hoe ik die pepersaus ga maken. Tijdens dit denkproces zit ik de wildvreemde man met biefstuk en pepersaus wezenloos aan te staren wat tot een zeer curieuze situatie leidt (waar ik het verder maar niet over zal hebben).
Van de saus hou je trouwens ruim over. Het restant heb ik de volgende dag over een paar gebakken champignons gedaan en voor de lunch gegeten samen met wat gerookte forel.
Ingrediënten (voor 2 personen):
2 kippenpoten
300 ml water
2 theelepels groene of zwarte peperkorrels
½ ui
½ eetlepel kokosolie
3 eieren
100 ml kokosmelk
½ theelepel fijn zeezout
Bereiding kip in pepersaus:
- Zet de kippenpoten op met 300 ml water en breng aan de kook.
- Houd het deksel schuin op de pan en laat 45 minuten zachtjes garen. Er mag een beetje water verdampen tijdens het koken. De bouillon wordt hierdoor alleen maar sterker van smaak.
- Haal na de kooktijd de kip uit de pan en giet (indien nodig) de bouillon door een zeefje.
- Haal het kippenvlees van de botjes en trek het uit elkaar. Zorg dat de kip warm blijft.
- Kneus de peperkorrels in een vijzel.
- Snipper de ui zeer fijn.
- Smelt de kokosolie in een sauspan en fruit de ui tot deze glazig is.
- Splits de eieren (bewaar de eiwitten voor een ander recept; die heb je niet nodig).
- Klop met een vork de eidooiers los en meng ze met 150 ml van de kippenbouillon, de kokosmelk, peperkorrels en zout.
- Giet het eimengsel in de pan bij de ui en verwarm de saus. Blijf voortdurend roeren met een garde tot de saus indikt.
- Als de saus voldoende is ingedikt haal je de pan van het vuur en blijf je nog regelmatig roeren totdat je de saus serveert.
- Kook of stoom de groenten die je erbij wilt eten.
- Verdeel de kip over de borden, giet de saus erover en serveer met de groenten.