Red velvet beetroot latte
Alle recepten op mijn website bedenk ik zelf, maar deze fantastisch mooie rode koffie met bietensap zie ik al een tijdje voorbij komen bij andere bloggers. Ik heb er wel mijn eigen draai aangegeven, want in de meeste beetroot latte’s komt eigenlijk helemaal geen koffie voor… En ik hou graag van een kopje koffie per dag, maar dan wel van vers gemalen biologische koffiebonen. Ik drink trouwens alleen koffie in de ochtend, want als je na ongeveer 2 uur ‘s-middags koffie drinkt, beïnvloedt dit altijd de kwaliteit van je slaap.
Ik drink dit drankje alleen omdat ik het lekker vind. Er worden overigens wel gunstige effecten aan bietensap toegeschreven, sommige sporters gebruiken het namelijk om de prestaties te verbeteren. Betere prestaties zijn toe te schrijven aan de hoeveelheid nitraat in bieten dat in het lichaam wordt omgezet in stikstofmonoxide hetgeen de bloedvaten ontspant en de bloedsomloop in het spierweefsel bevordert. Hierdoor verbetert de zuurstoftoevoer in de spieren en wordt de bloedtoevoer gestimuleerd.
Maar dit effect krijg je niet als je af en toe een glaasje beetroot latte drinkt. Zie het als een lekkere koffievariant.Voor dit recept gebruik ik de high speed blender van MontAna. Als je geen high speed of power blender hebt, kun je dit recept nog steeds maken. Vervang dan 200 ml water en de amandelen door 200 ml amandelmelk. Met een high speed blender malen de amandelen zo fijn dat je vanzelf amandelmelk krijgt, wat helaas niet lukt met een normale blender. De high speed blender zorgt er ook nog eens voor dat de drank warm wordt. Dus als je de beetroot latte in een gewone blender maakt zal je hem nog zelf moeten opwarmen.
Ik ben erg blij met mijn high speed blender, zodat ik geen amandelmelk uit pak hoef te kopen. Hier is namelijk vaak suiker aan toegevoegd of andere onnodige ingrediënten.
Ingrediënten (voor 2 kopjes):
1 kop koffie (liefst vers gezet van vers gemalen bonen)
150 ml bietensap
200 ml water
15 g ongebrande amandelen
1/2 tl kaneel
100 ml kokosmelk
Bereiding beetroot latte:
- Maak de kop koffie.
- Doe bietensap, water, amandelen en kaneel in een high speed blender en mix 4 minuten.
- Verwarm ondertussen de kokosmelk in een pannetje en mix met een garde schuimig.
- Schenk de drank uit de blender in twee glazen en giet de kokosmelk erin. Schep er wat schuim op en drink gelijk op.
Je kunt de beetroot latte ook met bietenpoeder maken, zodat je de gezondheidseffecten van bietjes nog meer kunt benutten. Let wel op, want in grote hoeveelheden kan het schadelijk zijn. Ook opgelet: mensen met een lage bloeddruk moeten in ieder geval niet teveel bietensap drinken.