Spaanse amandelsoep
Dikker door light producten.
Overgewicht (naast gezondheidsproblemen) is toch vaak de belangrijkste reden voor mensen om over te stappen op de Paleo-Lifestyle. Mensen met overgewicht hebben vaak al meerdere diëten achter de rug, welke diëten over het algemeen voornamelijk gebaseerd zijn op het terugdringen van de inname van calorieën. Ik merk dat veel mensen die net beginnen met de Paleo-Lifestyle nog steeds proberen calorieën te tellen en daardoor toch nog graag light-producten gebruiken. Denk aan aanmaaklimonades of zoetstoffen zonder calorieën. Niet meer doen graag!
Een onderzoek bij muizen suggereert het bestaan van een caloriewaarnemend systeem. De trek- en verzadigingsmechanismen die hiermee waarschijnlijk in verband staan, kunnen door producten die kunstmatige zoetstoffen bevatten maar geen calorieën leveren, worden verstoord.
Het gevolg hiervan zou kunnen zijn dat we per maaltijd juist meer gaan eten of vaker op een dag willen gaan eten. De aandrang naar calorierijk voedsel zou door het gebruik van kunstmatige zoetstoffen buitenproportioneel kunnen toenemen.
Gevolg is dat je door het gebruik van light producten juist dikker kan worden in plaats van dunner..
Hier kan je de hele conclusie van het onderzoek teruglezen.Spaanse amandelsoep heet in het Spaans “Ajoblanco”. Ajo betekent knoflook en blanco wit. Eigenlijk dus witte knoflooksoep. Maar ik vind de naam amandelsoep beter passen. De soep wordt koud gegeten en nog lekkerder als je hem een nacht in de koelkast laat staan (zodat de smaken goed kunnen intrekken). Geniet van dit voedzame en vullende soepje en probeer niet het aantal calorieën te tellen 😉 .
150 gram amandelmeel
2 tot 3 tenen knoflook
1 theelepel fijn zeezout
vers gemalen peper naar smaak
300 ml water
4 eetlepels olijfolie
2 eetlepels witte wijnazijn
1 eetlepel amandelschaafsel
een paar druiven voor garnering
- Doe amandelmeel, knoflook, zout en peper in een keukenmachine.
- Voeg water, olijfolie en wijnazijn samen.
- Zet de keukenmachine aan en voeg langzaam de vloeistof toe.
- Laat de keukenmachine een minuut of twee draaien tot een gladde soep is ontstaan.
- Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan tot het verkleurt.
- Verdeel de soep over twee kommen, strooi er het amandelschaafsel over en leg er een paar doormidden gesneden druiven op.
- Druppel er nog wat extra olijfolie over.