Vegan hamburgers
Een vaak gemaakte fout bij de Paleo-Lifestyle is het eten van veel vlees. Af en toe een dagje vegan hoort er helemaal bij als je de Paleo-Lifestyle volgt. Het is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor het milieu.
Proteïne (eiwitten)
Voor deze hamburgers ben ik niet op zoek gegaan naar een proteïne vervanger, omdat de meeste mensen al zoveel proteïne binnen krijgen. Bovendien zijn vegan proteïnebronnen bijna altijd afkomstig uit peulvruchten (denk aan soja, linzen en bonen) en bevatten dus voor de darmen schadelijke lectines. Lees hier alles over lectines.
Structuur vega hamburger
De hamburgers zijn lekker stevig (ze vallen niet uit elkaar) en zijn toch lekker mals. Na het bakken is het alsof de binnenkant eruit ziet als mals rundvlees dat medium rare gebakken is.
Neu5Gc
Vlees bevat Neu5Gc hetgeen in verband wordt gebracht met het ontstaan van kanker en auto immuunziekten. Lees hier alles over Neu5Gc.
Je bent wat je eet
Voor je eigen lichaam geldt: je bent wat je eet. Als je het verhaal van Neu5Gc leest, begrijp je dat je op celniveau verandert in een koe of varken. Daar komt nog eens bij dat de meeste varkens en koeien voornamelijk soja en granen te eten krijgen. Producten die wij op basis van de Paleo-Lifestyle proberen te vermijden, krijgen we dus indirect alsnog binnen.
Hormonen
Volgens een interessant artikel van Wakker Dier wordt naar schatting op 90% van de zeugen- en melkveebedrijven hormonen gebruikt. Die hormonen kan onze eigen hormoonhuishouding flink verstoren.
Dik door antibiotica
Al lang geleden kwamen boeren erachter dat bij het gebruik van antibiotica hun vee sneller groeide en dikker werd. Langere tijd werd daarom antibiotica niet alleen gebruikt om ziekten te bestrijden, maar ook om de dieren snel vet te mesten. Helaas gebeurt dit tegenwoordig nog steeds, als is het op minder grote schaal. Bij het gebruik van dierlijke producten zal je altijd een bepaalde hoeveelheid antibiotica binnen krijgen. Als jij veel antibiotica binnen krijgt, heeft dit op jou het zelfde dikmakende effect! Dit komt door de verandering van je darmflora. Wil je meer lezen over een gezonde darmflora, lees dan dit artikel.
Milieu
Minder vlees eten doe je niet alleen voor je eigen gezondheid, maar ook voor het milieu. Wist je dat als je een jaar lang één dag per week geen vlees eet, je 6 kilo vlees, 565 kilometer (gereden met een gemiddelde auto) en bijna 1000 liter water bespaart!
Combineren maar!
Maak de hamburgers compleet met een lekkere puree van bloemkool en knolselderij, een knapperige salade (zoals deze Caribische mangosalade) en een flinke klodder zelf gemaakte mayonaise.
Ingrediënten (voor 4 hamburgers, twee stuks per personen):
300 g winterwortel
300 g voorgekookte bietjes
4 stengels bleekselderij
150 g shiitakes
20 g tapiocazetmeel
2 el olijfolie
1 tl gerookt paprikapoeder
vers gemalen peper naar smaak
½ tl fijn zeezout
Bereiding vegan hamburgers:
- Doe de winterwortel, bietjes en bleekselderij in een slowjuicer, zoals deze van MontAna.
- Gooi het pulp niet weg, want dat gaan we gebruiken.
- Hak de shiitakes heel fijn met een mes of in de kleine kom van een keukenmachine.
- Meng het pulp uit de slowjuicer met de shiitakes, tapiocazetmeel, olijfolie, paprikapoeder, peper en zeezout. Als je aan je burgers proteïne wilt toevoegen, raad ik je deze hennepeiwitten aan. Van alle plantaardige eiwitten hebben deze het beste aminozuurprofiel.
- Kneed goed met je handen en vorm vier hamburgers.
- Bak de hamburgers in wat olijfolie tot de buitenkant mooi knapperig is.
Vegan hamburgers:
- voldoen aan de regels van de Paleo-Lifestyle;
- zijn geschikt voor mensen die willen afvallen;
- zijn geschikt voor mensen met diabetes;
- zijn vrij van E-nummers;
- bevatten geen peulvruchten en zijn daarom lectinevrij;
- zijn ook vrij van graan- en zuivelproducten en daarom dus ook: glutenvrij, en lactosevrij.