Spaghetti met romige tomatensaus
Vis eten is niet belangrijk!
Met deze kop heb ik je aandacht getrokken toch? Ik wilde eerst de volgende titel gebruiken: “de juiste vis eten is belangrijk”. Maar dan was de kans groot geweest dat je het artikel aan je voorbij had laten gaan en ik wil je iets belangrijks vertellen.
Omega-3 vetzuren en hun ontstekingsremmende werking
Want vis eten is niet belangrijk als je niet de juiste vis kiest! Gebruik dan liever een goed omega-3 supplement.
Om te beginnen even een klein geheugenopfrissertje. Waarom is vis eten ook al weer zo belangrijk en welke vis moeten we eten?
We moeten vis eten vanwege de omega-3 vetzuren en hun ontstekingsremmende werking. Deze vetzuren vind je in de vette vissoorten zoals zalm, haring, makreel, forel en paling.
Omega-3 vetzuren werken ontstekingsremmend. Het is belangrijk dat wij omega-3 en omega-6 vetzuren (welke laatste vetzuren ontstekingsbevorderend werken) in een juiste verhouding binnenkrijgen. Voor de uitgebreidere versie kan je mijn artikel over vet nog een keer nalezen dat je hier terug vindt.
Tilapia
Nu wil ik het met je hebben over Tilapia. Helaas is Tilapia aan een opmars bezig. Het is een goed en goedkoop te kweken vis en daarom erg populair.
Uit onderzoek** blijkt echter dat er in Tilapia weinig omega-3 vetzuren meer terug te vinden zijn maar wel hoge omega-6 waarden. De samenstelling van de vetzuren in Tilapia (een hoge omega-6/omega-3 balans en een hoge verzadigde/onverzadigde vetzurenbalans) is zeer ongunstig en werkt zelfs ontstekingsbevorderend!
Tilapia moet je dus alleen eten als je het lekker vindt en niet omdat je denkt: ik moet vis eten want dat is gezond. De onderzoekers geven zelfs aan dat het ontstekingsbevorderende effect van Tilapia groter is dan dat van een hamburger of bacon. Ik ben er even stil van….
En let op: Tilapia wordt meer en meer gebruikt in samengestelde visproducten zoals krabsticks, surimi(flakes), visburgers, vissticks, enzovoorts.
Nog even voor de zekerheid (maar dat wist je natuurlijk al); alle gefrituurde vis zoals lekkerbekjes, kibbeling, visvingers en dergelijke valt ook niet onder de categorie “gezonde vis”. Door frituren ontstaan er ook nog eens transvetten. Transvetten zijn lichaamsvreemd en verstoren veel processen in het lichaam. Ze verhogen onder meer het LDL-cholesterol en de insulinespiegel (ook wel de bloedsuikerspiegel: lees voor meer informatie de Paleo ABC). Het testosterongehalte, de spermakwaliteit, de ontgiftingscapaciteit van het lichaam en je weerstand worden door transvetten juist verlaagd.
Nog even als conclusie: we moeten de juiste vissoorten eten vanwege het ontstekingsremmende effect. Dit zijn de hiervoor genoemde vette vissoorten.
Denk je dat je niet voldoende omega-3 vetzuren binnenkrijgt? Zorg dan dat je het aanvult met een kwalitatief goed supplement. Wil je weten welk supplement het beste is, neem dan contact met mij op: wendy@paleo-lifestyle.nl.
Hieronder een lekker recept met een vette zalm vol met gezonde omega-3 vetzuren. Ik zie dat het alweer het tweede recept in rij is met zalm, maar je kan het mij bijna iedere dag voorzetten!
2 courgettes
40 gram zongedroogde tomaten (de droge variant, niet de tomaten in een potje op oliebasis***)
2 sjalotten
2 tenen knoflook
4 eetlepels kokosmelk
1 kop gezeefde tomatenpuree uit pak
1 eetlepel balsamico azijn
1 theelepel gedroogde dragon
1 theelepel fijn zeezout
vers gemalen zwarte peper naar smaak
2 bosuitjes
2 moten wilde zalm
- Maak door middel van een spirelli spaghetti van de courgettes.
- Giet kokend water op de zongedroogde tomaten en week ze 5 minuten. Knijp daarna het vocht eruit.
- Doe de zongedroogde tomaten, sjalotten, knoflook, kokosmelk, tomatenpuree, balsamico azijn, dragon, zeezout en peper in een keukenmachine en mix tot een egale saus.
- Doe de saus in een ruime wokpan en verwarm deze 6 minuten. Roer regelmatig.
- Voeg de courgette toe en draai het vuur laag. Laat de courgette langzaam opwarmen in de saus.
- Snijd de bosuitjes in ringen.
- Bak de zalm. Ik vind het lekker om de zalm te bakken op de manier zoals in mijn vorige recept beschreven.
- Vaak verwarm ik de borden (waarop ik het eten serveer) even in de magnetron of oven. Courgette en zalm koelt vrij snel af en blijft op een voorverwarmd bord iets langer warm.
- Verdeel de courgette over de borden, leg de zalm erop en strooi de uitjes erover.
Eet smakelijk!
**onderzoek waarop het artikel gebaseerd is:
Weaver KL, Ivester P, Chilton JA, et al. The content of favorable and unfavorable polyunsaturated fatty acids found in commonly eaten fish. J Am Diet Assoc. 2008 Jul;108(7):1178-85.
*** de reden dat ik geen zongedroogde tomaten gebruik uit een potje op oliebasis, is omdat dit bijna altijd zonnebloemolie is. Zonnebloemolie bevat veel omega-6 vetzuren en deze vetzuren werken ontstekingsbevorderend.