Iemand vroeg mij laatst om een paleo recept voor Gyros.
Nu moet ik heel eerlijk bekennen dat ik even op Wikipedia heb gekeken naar de omschrijving van Gyros, want ik had echt even geen idee meer…. Misschien dat ik het ooit eens eerder heb gegeten, maar dan zal ik het na al die jaren van gezond eten uit mijn geheugen hebben verdrongen (en dat is jammer want het is toch wel erg lekker!).Bij deze overigens de Wiki-omschrijving:
Gyros (Grieks: γύρος, jíros) is een traditioneel Grieks (fastfood) gerecht bestaande uit aan een grote spies gegrild varkensvlees, in reepjes gesneden en gekruid. Het lijkt enigszins op shoarma en het Mexicaanse taco al pastor. Alle drie zijn ze afgeleid van het Turkse Döner kebab dat in de 19e eeuw is uitgevonden in Bursa.
In Griekenland wordt gyros met plakjes tomaat, ui, aardappel, tzatziki of yoghurt en gewikkeld in een pitabroodje gegeten.Een pitabroodje is niet paleo, maar een paar blaadjes sla zijn ook prima geschikt om de gyros in te verpakken.
Voor het marineren van het vlees:
2 theelepels paprikapoeder
1 theelepel oregano
1 theelepel uienpoeder
½ theelepel kaneel
½ theelepel komijn (gemalen
)
½ theelepel tijm (gemalen)
1 theelepel fijn zeezout
vers gemalen zwarte peper naar smaak
3 eetlepels olijfolie
2 teentjes knoflook
Voor de saus:
2 eetlepels paleo mayonaise
½ komkommer
2 a 3 teentjes knoflook
½ theelepel gedroogde dille of een handje verse fijngesneden dille
zout en vers gemalen peper
Overige ingrediënten:
300 gram kip of kalkoenfilet
1 ijsbergsla
2 uien
tomaat en komkommer ter garnering
kokosolie om in te bakken
- Maak eerst de marinade door alle kruiden en specerijen te mengen met de olie. Hak de knoflook fijn en roer deze er erdoor.
- Snijd de kalkoen in smalle reepjes en roer deze goed door de marinade. Zet het vlees minimaal 1 uur in de koelkast.
- Ik heb altijd standaard een pot zelfgemaakte paleo mayonaise in de koelkast staan. Heb je dit niet, maak nu dan eerst de mayonaise.
- Schep 2 eetlepels mayonaise in een kom en pers de knoflook erboven. Voeg dille en zout en peper naar smaak toe.
- Schil de halve komkommer en rasp deze. Knijp het vocht goed uit de komkommer.
- Roer de komkommer door de mayonaise.
- Snijd de uien in ringen en bak deze in een halve eetlepel kokosolie.
- Smelt een halve eetlepel kokosolie en bak het vlees in een paar minuten gaar (de dunne reepjes hebben maar kort nodig). Roer regelmatig.
- Trek de buitenste bladeren van de ijsbergsla en leg op ieder bord 2 blaadjes op elkaar.
- Vul de slabladeren met het vlees, schep er de gebakken ui op en een eetlepel saus.