Blog: Wat zijn E-nummers precies en in hoeverre zijn ze schadelijk?
Vrijwel ieder product dat we eten bevat E-nummers. Dit is je vast wel eens opgevallen terwijl je de achterkant van een voedingsproduct bekeek. E-nummers zijn smaakversterkers, kleurstoffen en conserveeringsmiddelen. Het heeft weinig te maken met gezondheidswinst, eerder met ons eigen gemak. Voeding wordt gewoon lekkerder, mooier of langer houdbaar. Je zou denken dat voor het behoud van een gezonde lifestyle je deze chemische extracten het beste kunt vermijden. Hoe natuurlijk is onze voeding wanneer het vol zit met E-nummers en is dit nog wel gezond?
WAT ZIJN E-NUMMERS
E-nummers worden door de EFSA (European Food Safety Authority) toegekend aan additieven. Additieven zijn chemisch bewerkte natuurlijke ingrediënten of 100% chemische ingrediënten (gemaakt uit niet-natuurlijke ingrediënten). E-nummers zijn ingedeeld naar hun functionele eigenschappen zoals conserveeringsmiddelen, verdikkingsmiddelen, smaakversterkers etc. Om de volksgezondheid te beschermen zijn alle E-nummers uitvoerig op hun veiligheid getest.
SCHADELIJK VOOR DE GEZONDHEID?
E-nummers zijn goedgekeurd door de EFSA (European Food Safety Authority). Dus je gaat er in principe niet aan dood. Hoewel ze allemaal behoorlijk chemisch en ongezond overkomen komen de E-nummers vaak rechtstreeks uit de natuur. Zo is E300, ascorbinezuur gewoon vitamine C en niet ongezond. E-nummers kunnen bijvoorbeeld worden gewonnen uit dieren, planten en gesteente. Om goedkoop te produceren worden E-nummers uit de natuur ook vaak nagemaakt in de fabriek. Hoewel de voedingsindustrie een verband met overgewicht ontkent, tonen studies aan dat een hogere inname van smaakversterkers verband houdt met meer eten en een hoger lichaamsgewicht. Vermijd vooral E-nummers tussen E-620 en E-627 (monosodiumglutamaat, afgekort MSG). MSG zorgt ervoor dat je meer trek krijgt in voeding. Deze smaakversterker zit vooral in levensmiddelen die hartig moeten smaken zoals kant- en klaarmaaltijden, vleeswaren, soepen en chips.
OVERGEWICHT DOOR E-NUMMERS
Er zijn veel aanwijzingen dat de inname van smaakversterkers zoals MSG (natriumglutmaat) leiden tot overgewicht. MSG smaakversterkers (e-620 tot en met e-625) zijn een goedkoop alternatief voor zout. Je vind deze vooral in hartige voeding zoals kant- en klaarmaaltijden, bouillonblokjes etc. Na jaren onderzoek is duidelijk geworden dat MSG de “verzadiginsreceptoren” in ons brein kapot maakt. Als we voldoende hebben gegeten krijgen onze hersenen een signaal van het verzadigingshormoon leptine. Het gevolg van MSG is dat ons lichaam wel leptine aanmaakt, maar dat het signaal onvoldoende door ons brein wordt verwerkt. Kortom, door inname van MSG werken de leptine receptoren in de hersenen minder goed. Hierdoor ga je meer eten en word je zwaarder.
VERDIEPEN OF VERMIJDEN
Voor behoud van een gezonde lifestyle is het belangrijk om kritisch te zijn over producten die veel van deze stoffen bevatten. Het is het gemakkelijkst is om zo min mogelijk producten met veel E-nummers te eten en álle producten met E-620 tot en met E-627 te vermijden.