(Alcohol)Verslaving en de Paleo-Lifestyle
In dit artikel ga ik een serieus onderwerp met je bespreken. Namelijk verslaving. Wanneer ben je verslaafd? En waaraan? Is jouw verslaving slecht voor je? Als jouw gedrag negatieve gevolgen heeft voor je leven en het lukt je zelf niet om te stoppen, dan ben je waarschijnlijk verslaafd.
Wat is verslaving?
Je kunt een gedragsverslaving hebben of een middelenverslaving. Bij een gedragsverslaving kun je denken aan te veel gamen, te veel op je telefoon zitten (om bijvoorbeeld je social media te checken), altijd willen eten of snoepen, of gokken. Bij een middelenverslaving ben je verslaafd aan alcohol, drugs, tabak, of medicijnen.
Alcohol en verslaving
Er zijn veel soorten verslavingen, maar in dit artikel wil ik vooral aandacht besteden aan alcohol. Alcohol is binnen de Paleo-Lifestyle namelijk een groot discussiepunt. Ik ben van mening dat het niet thuis hoort in de Paleo-Lifestyle. Er zijn situaties bekend dat dieren die rottend fruit hebben gegeten dronken worden, maar dat zijn uitzonderingen. Alcohol is schadelijk en zou je met mate moeten gebruiken als je aan je gezondheid wilt denken. Ik drink zelf ook af en toe een glaasje wijn, maar ben mij er dan goed van bewust dat ik een uitzondering maak op de regels van de Paleo-Lifestyle.
Verslaving is geen gebrek aan wilskracht
Als je verslaafd bent, betekent dat niet dat je zwak bent of geen wilskracht hebt. Verslaving ligt in de circuits van je hersenen en is dus geen persoonlijke tekortkoming. Middelen zoals alcohol of drugs activeren de beloningssystemen in je hersenen. Hoe vaker je deze systemen activeert, hoe minder plezier je na verloop van tijd ervaart van de middelen. Hierdoor vraagt je brein naar steeds sterkere prikkels om weer beloond te worden. Na veel herhaling raken je hersenen gewend aan de prikkels. Hierdoor heb je steeds vaker en meer van het middel nodig om weer te functioneren of gelukkig te zijn. Als jij vaak nadenkt over wanneer je weer je eerste glaasje alcohol kunt drinken mag je met zekerheid zeggen dat je verslaafd bent.
Alcohol en kanker
Door het gebruik van alcohol vergroot je de kans op kanker. Specifiek kanker in de bovenste luchtwegen, lever, dikke darm, endeldarm en borstkanker 1. Deze soorten kanker worden veroorzaakt als een teveel aan alcohol je DNA beschadigt. Alle cellen van je lichaam bevatten chromosomen. Op de chromosomen liggen genen. Een gen is een stukje DNA en bevat informatie over hoe jouw lichaam werkt en hoe je eruit ziet. Waarom heb jij blauwe ogen en geen groene, waarom ben je blond, waarom heb je de grote neus van je vader geërfd en ga zo maar door.
Alcohol en schade aan je DNA
Als je lichaam alcohol afbreekt ontstaat de giftige stof genaamd “aceetaldehyde”. Dit stofje zorgt voor misselijkheid en een verhoogde hartslag. Bij kleine hoeveelheden alcohol kan het lichaam aceetaldehyde verwerken tot het onschadelijke acetaat. Drink je veel en krijgt je lichaam aceetaldehyde niet snel genoeg afgebroken dan ontstaat er een ophoping.
Aceetaldehyde brengt vervolgens veranderingen en schade toe aan je DNA en belemmert ook het herstel en reparatie van DNA. Schade en veranderingen in het DNA kunnen leiden tot afwijkende celdelingen. En dat is precies wat kanker is: een afwijkende (ongecontroleerde) celdeling.
Alcohol en impulsen
Verder verdooft alcohol de prefrontale cortex in de hersenen. De frontaalkwab helpt je om je impulsen te beheersen en je gedrag in te tomen. Daarom word je door het drinken van alcohol gezelliger, socialer en extraverter. Als je nog meer drinkt gaat de alcohol ook andere hersengebieden aantasten, waardoor je slomer wordt en de behoefte en het vermogen afneemt om wakker te blijven.
Alcohol en slaap
Als je na een avondje drinken naar bed gaat val je niet in slaap, maar eerder in een soort staat van lichte verdoving. Alcohol zorgt voor fragmentatie van je slaap, zodat je tijdens de nacht steeds kort wakker wordt. Die momenten van wakker zijn merk je zelf meestal niet eens op. Ook onderdrukt alcohol je remslaap bijna helemaal. In deze fase van slaap worden complexe herinneringen verwerkt. Goed slapen is nodig voor herstel van je lichaam en dus cruciaal voor een goede gezondheid.
Wat kun je zelf doen aan een verslaving?
Een gezonde lifestyle helpt je met het beheren van je impulsen die verantwoordelijk zijn voor de verslaving. Door te eten volgens de Paleo-Lifestyle krijg je weer een stabiele bloedsuikerspiegel waardoor je beter verleidingen kunt weerstaan en impulsen kunt beheersen. Op mijn website vind je alle informatie om gezond te gaan eten en leven.
Ook belangrijk is het beheren van de manier waarop je met stress omgaat. Stress zelf is niet altijd uit je leven te weren, maar je hebt wel in de hand hoe je met de aanwezige stress omgaat. Mediteren helpt hierbij, maar ook voldoende slapen, sporten, ontspannen, leren grenzen te stellen, praten met vrienden over je problemen en positief leren denken.
Als afkicken zelf niet meer lukt
Als het alleen niet meer lukt hoef je jezelf daar echt niet voor te schamen. Ik zou je wel willen adviseren om professionele hulp te zoeken. Bijvoorbeeld bij Fundamentum. Fundamentum is een kliniek die gespecialiseerd is in het behandelen van verslavingen. Het wordt ook nog eens volledig vergoed (wel heb je je eigen risico). Overleg hierover met Fundamentum.
Je kunt ze bellen voor advies of op hun website kijken voor meer informatie: Fundamentum.