De nieuwe MontAna Airfryer
Nieuw in de Paleo webshop: het nieuwe model gifvrije airfryer van MontAna! Wist je dat bijna alle airfryers een teflon laag bevatten? Teflon is zeer schadelijk voor de gezondheid. De MontAna is gemaakt met een gifvrije keramische coating en daardoor uniek in airfryerland.
Wat is een aifryer?
Veel mensen vergelijken een airfryer met een friteuse en dan voornamelijk met de negatieve aspecten daarvan. En dit kan ik mij goed voorstellen, want zowel een friteuse als een airfryer wordt door veel mensen voornamelijk gebruikt om friet, kroketten of andere snacks in te bakken. Ik hoef je niet uit te leggen dat die niet bijdragen aan een optimale gezondheid. Maar je kunt zoveel meer met een airfryer!
Ik zie de airfryer als een krachtige mini oven. En alle recepten die je in een gewone oven maakt, kun je ook in een airfryer maken. Het voordeel van een airfryer ten opzichte van een gewone oven is dat hij razendsnel op temperatuur is. Daarnaast is de baktijd korter. Als ik kleinere gerechten heb zet ik daarvoor liever de airfryer aan dan de grote oven. Het bespaart tijd en energie!
Teflon
Veel van de goedkope airfryers bevatten teflon. Een belangrijk bestanddeel van Teflon is PTFE (een kunststof uit de familie van de PFC’s), een mogelijk kankerverwekkende stof. Het is bekend dat vogels (die als huisdieren worden gehouden) kunnen sterven van de dampen die vrij komen door het gebruik van een pan met Teflon anti-aanbaklaag. Wat het effect op de mens is, is nog niet onderzocht, maar als een vogel er dood aan kan gaan zal het ook voor mijn gezondheid niet goed zijn… Naast de dampen die vrij kunnen komen kan een teflonlaag ook beschadigen en loslaten. De teflon komt vervolgens in je eten terecht en jij krijgt het op die manier binnen. En teflon kan niet eens tegen langdurige of extreme verhitting. Niet heel geschikt dus om te gebruiken in een airfryer.
Vet
Ik vind het een goede ontwikkeling dat steeds meer mensen frituren gaan vervangen door bereiding in de airfryer. De twee belangrijkste redenen hiervoor zijn:
- Frituren gebeurt bijna altijd in zonnebloemolie en dat is niet bestand tegen (langdurige) verhitting op hoge temperaturen. Doe je dit wel dan ontstaan er transvetten die schadelijk zijn voor het lichaam.
- Zonnebloemolie zorgt ook nog eens voor een overschot aan de slechte omega-6 vetzuren. Omega-6 werkt in ons lichaam ontstekingsbevorderend. Je moet zorgen voor een goede balans tussen omega-3 en omega-6 vetzuren. Een verstoorde balans is de oorzaak van veel huidige Westerse ziektebeelden.
Vetten op zich zijn niet slecht, maar zorg dat je ze juist gebruikt. Gebruik bij verhitting (dus in de airfryer) alleen maar vetten die daar tegen bestand zijn. Denk aan kokosolie of ghee. Of voeg achteraf de vetten toe door bij je zoete aardappelfrietjes een zelf gemaakte mayonaise te serveren op basis van olijfolie. Hier kun je op je gemak alles nalezen over vetten.
Schoonmaken
De MontAna is bijzonder makkelijk schoon te maken. Je haalt er een keukenpapiertje door en je bent klaar.
Eventueel kun je hem met een vochtig doekje afnemen, maar gebruik in ieder geval geen schuurmiddelen of bijtende schoonmaakmiddelen.
Waarom kiezen voor de MontAna airfryer?
Als je hebt besloten om een airfryer aan te schaffen, dan is er wat mij betreft maar één logische vervolgstap. Je koopt de MontAna airfryer! Dit is namelijk de enige betaalbare airfryer zonder giftige teflon laag.
Daarnaast is de MontAna® Master Air Fryer XXL (Type MF-400):
-
- gebruiksvriendelijk;
- makkelijk schoon te maken;
- 2 jaar geen gezeur ivm garantie;
- makkelijk te bedienen, en
- mooi vormgegeven.
Hij is hier te koop.