Blog: Hoe vervang je een ei?
Ik ben gek op eieren: er gaan er per week heel wat bij mij door heen. Zelf zou ik niet zonder kunnen, maar ik begrijp dat een aantal van mijn lezers niet zo goed tegen eieren kunnen. Daarom krijg ik vaak de vraag of een ei kan worden vervangen. Dat kan, maar het hangt natuurlijk wel van het recept af.
Wanneer kun je een ei in een recept vervangen?
Een omelet maken zonder eieren gaat natuurlijk niet en voor een soufflé heb ik ook nog geen oplossing.
Probeer te beginnen met recepten die maar één ei bevatten. Als in een recept toch meerdere eieren nodig zijn, wordt het al wat lastiger om ze allemaal weg te laten. Laat dan één ei in het recept en vervang de andere door één van onderstaande producten. Het is gewoon een beetje uitproberen.
Als jij een succes recept hebt (waarbij je eieren hebt vervangen), laat het mij dan even weten in de reacties hieronder. Dan kunnen alle lezers er van profiteren!
Ik neem een paar ei-vervangers met je door:
Banaan als ei-vervanger
½ gepureerde banaan = 1 ei
Appelmoes als ei-vervanger
50 gram zelfgemaakte appelmoes = 1 ei
Notenpasta als ei-vervanger
3 eetlepels notenpasta = 1 ei
Denk aan amandelpasta, hazelnootpasta, tahin, of cashewpasta. Let op dat de notenpasta geen pinda’s bevat, omdat dit peulvruchten zijn en niet tot de Paleo-Lifestyle behoren. Cashewnoten bevatten veel lectines en kunnen dus niet gebruikt worden in een strikt lectinevrij dieet.
Gemalen lijnzaad als ei-vervanger
1 eetlepel gemalen lijnzaad + 3 eetlepels water = 1 ei
Lijnzaad kun je kant en klaar gemalen kopen of je maalt het zelf in een koffiebonenmolen. Gebruik heet water, roer lijnzaad en water goed door en laat het een paar minuten staan.
Chiazaad als ei-vervanger
1 eetlepel gemalen chiazaad + 3 eetlepels water = 1 ei
Chiazaad maal je zelf in een koffiebonenmolen fijn. Gebruik heet water, roer chiazaad en water goed door en laat het een paar minuten staan.
Agar agar als ei-vervanger
1 eetlepel agar agar + 3 eetlepels water = 1 ei
Agar agar is zeewier en werkt net als gelatine; dus je moet het oplossen en opwarmen in vloeistof en daarna laten afkoelen. Eenmaal afgekoeld moet je het dus niet meer opwarmen anders verliest het zijn bindkracht.