Ceviche

Ik maak dit gerecht vaak als voorafje als ik bezoek krijg, maar je kunt van Ceviche ook prima een hoofdgerecht of lunchgerecht maken.
Ceviche is een visgerecht dat voornamelijk populair is in de Spaanstalige landen van Latijns Amerika. Waarschijnlijk is het ooit ontstaan in Peru. Ik gebruik kabeljauw, maar je kunt ook zalm of garnalen gebruiken. De vis wordt gegaard door deze 2 tot 4 uur te laten marineren in citroen- of limoensap. Ook al dood het zuur uit de citrusvruchten de nodige bacteriën, zorg dat de vis zo vers mogelijk is.

400 gram kabeljauw
3 limoenen
2 rode pepers
1 theelepel fijn zeezout
1 rode ui
een klein bosje verse koriander
1 eetlepel kappertjes
1 zak rucola of veldsla

1. Pers de limoenen uit en doe het sap in een platte schaal.
2. Verwijder de zaadjes uit de peper en snijd in dunne reepjes. Voeg bij het limoensap.
3. Voeg zout toe en roer de marinade door.
4. Snijd de kabeljauw in dunne plakjes en leg deze in de marinade. Roer even door.
5. Dek de vis af en laat 2 uur in de koelkast marineren.
6. Giet de marinade uit de schaal en vang deze op.
7. Snijd de rode ui in halve ringen.
8. Snijd de koriander fijn.
9. Roer de rode ui, koriander en kappertjes door de vis.
10. Schep 4 eetlepels van de marinade over de sla en roer door.
11. Verdeel de sla en de vis over de borden.
Je kan variëren met ingrediënten. Probeer het recept eens uit met sap van citroen of sinaasappel in plaats van limoen. Verse gember, sjalotjes of knoflook smaken er ook lekker bij.