Champignonsoep
Als ik door de supermarkt loop en zie hoeveel kant- en klaar producten er te koop zijn, begin ik mij af te vragen hoeveel wij zelf nog in de keuken kunnen (of willen) doen.. Toen ik bij de kassa kwam zakte de moed mij in de schoenen. Daar lag een appel, in stukjes, in een plastic zakje.
Een appel in stukjes snijden kunnen we zelf toch ook nog wel? En als het voor onderweg is dan eet je hem toch uit het vuistje?! Denk alleen al eens aan de kosten om die appel zo aan te bieden zoals verpakking en arbeid.Één van de kant- en klaar producten die veel worden verkocht is soep. Maar soep uit blik (of zak) zit vol met conserveermiddelen, E-nummers, suikers, te veel zout en te weinig groenten.
Terwijl zelf soep maken echt heel makkelijk en snel is. Ook als je niet zo handig bent in de keuken.
In dit recept maak je van je zelf getrokken bouillon een heerlijke verse champignonsoep.
Het overgebleven kippenvlees kan je gebruiken om een lunchsalade te maken voor de volgende dag.
Ingrediënten (voor 2 personen):
1 kippenpoot
1 ui
150 gram bloemkool
100 ml kokosmelk
200 gram champignons
200 gram kastanjechampignons
1 theelepel fijn zeezout
vers gemalen peper naar smaak
een paar takjes verse selderij of peterselie
olijfolie
Bereiding champignonsoep:
- Doe de kippenpoot met 800 ml water in een soeppan en laat een half uur zachtjes koken met het deksel op de pan.
- Zeef de bouillon en vang op in een kom.
- Snipper de ui.
- Doe de ui samen met een halve eetlepel olijfolie in de soeppan en laat zachtjes bakken.
- Zodra de ui begint te verkleuren giet je de bouillon erop.
- Snijd de bloemkool in kleine roosjes en laat 5 minuten in de bouillon koken.
- Voeg de kokosmelk toe en pureer met een staafmixer tot een gladde soep.
- Snijd de champignons in dunne plakjes.
- Verwarm een koekenpan een voeg 1 eetlepel olijfolie toe. Bak de champignons op laag vuur tot ze gaar zijn.
- Doe de champignons inclusief het vocht dat ze hebben verloren tijdens het bakken in de soep.
- Maak op smaak met zout en peper.
- Snipper de blaadjes selderij of peterselie en strooi over de soep.