Chocolade-dropkogels
Op een zaterdagochtend ging ik de hond uit laten en kwam ik tot de ontdekking dat die dag vlak bij mijn huis een zomermarkt werd gehouden. Allemaal gezellige kraampjes met eten, spulletjes voor huisdieren, interieur, sieraden en van alles en nog wat. Één van de stalletjes was bezet door een bedrijf dat Lakrits Butik heet. Ze importeren drop en dropproducten uit Zweden. Ik heb een potje droppoeder meegenomen. Dit droppoeder is gemaakt van zoethoutwortel en verder helemaal niets. Ik heb nog nooit zoiets gezien en was erg verrast en nieuwsgierig tegelijk. Het ruikt heerlijk, maar ik had geen idee wat ik er mee moest maken. Het potje heeft mij vanuit de kast dan ook ruim een maand ongebruikt staan aankijken..
Maar ineens kreeg ik een idee. Op die zomermarkt had ik een chocoladedropbal geproefd. Niet paleo! Maar de combinatie chocolade en drop moest ik gewoon ervaren. En dat is een combinatie die ik niet kan uitleggen. Zo lekker!
Dus van deze chocoladedropbal ben ik een paleovariant gaan bedenken. En dit is hem geworden, lekker met een hazelnootje in het midden voor een krokante “bite”.Zoethout blijkt trouwens nog gezond te zijn ook. De lever heeft in onze maatschappij met slecht eten en slechte gewoonten (kant- en klaarproducten, alcohol, fructoserijke producten, medicijngebruik, enzovoorts) redelijk wat te verduren. Nog even voor de duidelijkheid: de lever zorgt voor omzetting van alle stoffen die het lichaam binnen komen en is verantwoordelijk voor het ontgiften van het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan alcohol. De lever ziet alcohol als giftige stof en zal zo snel mogelijk de alcohol gaan omzetten naar niet-toxische stoffen. Waarschijnlijk hebben veel mensen een in meer of minder mate overbelaste lever.
Zoethout bevat twee stoffen, te weten purpurine en alizarine. Purpurine en alizarine activeren bepaalde enzymen in de lever welke verantwoordelijk zijn voor twee specifieke ontgiftingsprocessen. Juist het feit dat deze twee specifieke ontgiftingsprocessen tegelijktijdig geactiveerd worden, maakt deze stoffen bijna uniek.
Overdrijf het overigens niet, want zoethout kan ook de bloeddruk verhogen en je kan vocht vast houden.
Ingrediënten (voor 50 stuks):
150 gram tahin
1 banaan
2 eetlepels kokosmeel
2 eetlepels droppoeder
snufje zout
100 gram pure chocolade (minimaal 85%)
50 hazelnoten (ongeveer 40 gram)
Bereiding chocolade-dropkogels:
- Voeg tahin, banaan, kokosmeel, droppoeder en zout in een keukenmachine en mix.
- Smelt de chocolade au bain marie en mix door de rest van het mengsel.
- Verpak de deegbal in aluminiumfolie. Zo blijft het warm en soepel genoeg om balletjes van te draaien.
- Scheur een stukje van het aluminiumfolie open en schep hieruit steeds een portie van het deeg met een maatschepje. Door een maatschepje te gebruiken worden alle bolletjes even groot.
- Druk in ieder stukje deeg een hazelnoot en rol tot een balletje.
- Zet de balletjes 2 uur in de koelkast om hard te laten worden.
O ja, het rollen van al die balletjes is best veel werk. Je kan het beslag ook in bonbonvormpjes scheppen en er daarna een hazelnoot in drukken. Scheelt veel werk..