Koolbladeren met gekruid kipgehakt
PAK’s zijn kankerverwekkend
Stomen is een gezonde manier om eten te bereiden. Je weet vast wel dat als je eten laat aanbranden je die zwarte randjes niet moet opeten omdat deze kankerverwekkend kunnen zijn. Dat komt door de PAK’s die ontstaan. PAK’s zijn Polycyclische aromatische koolwaterstoffen en ontstaan wanneer organisch materiaal onvolledig wordt verbrand of tot hoge temperaturen wordt verhit. Vlees van de barbecue is de grootste boosdoener, maar ook door grillen of roken ontstaan ze.Zelfs in olijfolie en groenten komen PAK’s voor. Gelukkig zijn er normen opgesteld. Voor olijfolie afkomstig uit Spanje en Italië geldt een norm van 40 nanogram per 2 eetlepels. Een stukje vlees van 100 gram afkomstig van de barbecue (dat niet is aangebrand!) levert al snel 400 nanogram.
Het mooie weer komt er weer aan en iedereen krijgt weer barbecuekriebels. Als ik je niet te bang heb gemaakt voor PAK’s en je wilt nog barbecuen zorg dan voor het volgende:
– houd voldoende afstand tussen kooltjes en eten;
– laat het eten niet aanbranden (blijf dus in de buurt);
– zorg voor een opvangbakje voor vet (vet dat op kooltjes terecht komt, zorgt voor nog meer PAK’s).Het lichaam kan best een kleine hoeveelheid PAK’s verwerken. Het verwerken van PAK’s gebeurt in de lever, maar de lever is met het gemiddelde Nederlandse voedingspatroon al flink overbelast.
Houd dus rekening met het bereiden van voedsel en kies wat vaker voor stomen in plaats van bakken of grillen van vis, vlees of gevogelte.
1 kleine bloemkool
10 gram gedroogde Chinese paddestoelen
200 gram kippendijen (filet)
sesamolie
10 gram verse gember
2 tenen knoflook
2 sjalotten
1 rode peper
½ theelepel fijn zeezout
100 gram garnalen
1 groene kool
1 eetlepel sesamzaad
- Snijd de bloemkool in roosjes en doe ze in gedeelten in de keukenmachine. Zet de keukenmachine aan tot er “rijstkorrels” ontstaan.
- Kook 100 ml water en giet deze over de paddestoelen. Laat de paddestoelen even weken.
- Snijd de kip in stukjes en doe deze in de keukenmachine.
- Voeg 1 eetlepel sesamolie, gember, knoflook, sjalotten, rode peper en zeezout toe.
- Laat de paddestoelen uitlekken en voeg deze eveneens toe.
- Mix het geheel tot gehakt.
- Hak de garnalen grof en roer deze door het gehakt.
- Vul een grote pan met water en breng aan de kook.
- Haal 6 bladeren van de groene kool en kook deze 2 minuten.
- Laat de bladeren iets afkoelen zodat je ze met je handen kunt aanpakken.
- Verdeel het kipgehakt in 6 delen en leg op ieder blad een portie. Vouw de bladeren dicht.
- Leg de bladeren in een stoommandje.
- Vul een grote koekenpan met een laagje water en zet het mandje er in. Zorg dat het eten niet in aanraking komt met het water (dan heb je te veel water in de pan gedaan).
- Stoom de pakketjes 12 minuten.
- Doe de bloemkool met 2 eetlepels sesamolie in een grote pan en bak 3 tot 4 minuten tot de bloemkool net gaar is. Maak op smaak met peper en zout.
- Serveer de bloemkoolrijst bij de gestoomde pakketjes.
Bron PAK’s: Natura Foundation