Coq au vin
Coq au vin met de Franse slag Hoe coq au vin met de Franse slag is geboren. Mijn sterrenbeeld is Maagd. Die staan onder andere bekend als pietje precies, kritisch, nauwkeurig en hardwerkend. Ik herken mij daar volledig in. Maar van al dat harde werken word ik moe en wil ik aan het einde van de werkdag in de keuken snel klaar zijn met een makkelijk recept. Dus eigenlijk wil ik mij er met de Franse slag vanaf maken. Op die dagen is mijn slowcooker mijn beste vriend. De slowcooker Als je nog niet weet wat een slowcooker is, mis
Caesar salade met kip
Volgens Wikipedia is de wereldberoemde Caesar salade genoemd naar Caesar Cardini (1896-1956), een hotel- en restauranteigenaar en chef-kok van Italiaanse afkomst, die in San Diego woonde en in Mexico werkte. De salade zou niet bedacht zijn, maar ontstaan uit nood op een druk moment: meer ingrediënten waren niet meer voorradig. De salade werd naar deze kok vernoemd. Er zijn veel soorten van de Caesar salade in omloop, maar ik ben met mijn eigen graanvrije en zuivelvrije versie voor een variant met kip gegaan (omdat ik daar zo gek op ben). In restaurants zie ik dat de salade ook heel vaak
Vlinderkip
Wil je een perfect geroosterde kip bereiden? Maak er dan een vlinderkip van. Eigenlijk moet je het een gevlinderde kip noemen, want deze vorm maak je er zelf van door hem open te snijden en plat te leggen. Een vlinderkip is niet alleen sneller gaar, maar wordt ook gelijkmatiger gaar. Bij een gewone hele kip in de oven worden de filets en de poten niet tegelijk gaar. Daarom moet een hele kip lang in de oven (vaak een uur) zodat ook de dikke gedeelten kip gaar worden, met het gevolg dat dunnere gedeelten kunnen uitdrogen. Ingrediënten (voor 2 tot
Kip met sinaasappel en kaneel uit de Tajine
Koken met een tajine is ideaal. Je doet alles in één pan en wacht tot het klaar is. Het wachten is het moeilijkste onderdeel, want je hele huis ruikt naar heerlijke kruiden. Oorspronkelijk komt de tajine uit Marokko. Vaak is deze van aardewerk gemaakt, maar ook wel van porselein. Hij bestaat wel altijd uit twee delen: de onderkant en een puntige deksel. Koken met een tajine is erg simpel, maar er zijn wel een paar spelregels die je moet volgen: 1. Week de tajine Als je de tajine voor het eerst gebruikt, dien je hem van tevoren 24 uur in
Zeewierpasta
Ik heb een soort van digitaal archief waar onafgemaakte recepten in staan. Maar ook ideeën voor recepten, mislukte recepten en ga zo maar door. Laatst bladerde ik door de Allerhande en zag daar tot mijn grote vreugde dat de zeewierpasta van I Sea Pasta in de winkels van Albert Heijn ligt! Eind vorig jaar heb ik een zak zeewierpasta online gekocht. De verzendkosten waren net zo hoog als de prijs voor de pasta zelf, zodat ik op ongeveer 10 euro uitkwam voor 100 gram zeewierpasta. Ik kan niet in jouw portemonnee kijken, maar ik vind dat veel geld. Maar mijn
Kip in pepersaus
Ik zag laatst in een restaurant iemand biefstuk met pepersaus eten. Toen bedacht ik mij dat ik nog nooit pepersaus heb gemaakt. Het moet toch niet zo moeilijk zijn om daar een paleo-versie van te bedenken? Mijn hersenen gaan dan direct aan het werk en ik probeer ter plekke te bedenken hoe ik die pepersaus ga maken. Tijdens dit denkproces zit ik de wildvreemde man met biefstuk en pepersaus wezenloos aan te staren wat tot een zeer curieuze situatie leidt (waar ik het verder maar niet over zal hebben). Van de saus hou je trouwens ruim over. Het restant heb
Paleo kip pilav met ananas
De oorsprong van pilav lijkt uit de vroeg-Ottomaanse keuken te komen. Het is dus van Turkse afkomst. Hiermee kan ik weer een recept toevoegen aan mijn collectie wereldgerechten. Binnenkort ga ik op vakantie naar Portugal en daar hoop ik de nodige culinaire inspiratie op te doen. Ik ben helemaal niet bekend met de Portugese keuken, dus ik ben erg benieuwd met welke paleo-gerecht-ideeën ik terug kom van vakantie. Als je gaat googlen op pilav zie je de meest uiteenlopende variaties. Het is wel altijd een gerecht met rijst. Dat kunnen we natuurlijk makkelijk vervangen door bloemkoolrijst en verder is het
Koolbladeren met gekruid kipgehakt
PAK's zijn kankerverwekkend Stomen is een gezonde manier om eten te bereiden. Je weet vast wel dat als je eten laat aanbranden je die zwarte randjes niet moet opeten omdat deze kankerverwekkend kunnen zijn. Dat komt door de PAK's die ontstaan. PAK's zijn Polycyclische aromatische koolwaterstoffen en ontstaan wanneer organisch materiaal onvolledig wordt verbrand of tot hoge temperaturen wordt verhit. Vlees van de barbecue is de grootste boosdoener, maar ook door grillen of roken ontstaan ze. Zelfs in olijfolie en groenten komen PAK's voor. Gelukkig zijn er normen opgesteld. Voor olijfolie afkomstig uit Spanje en Italië geldt een norm van