Hongaarse goulash van kalkoen

Hongaarse goulash wordt eigenlijk gemaakt met stooflapjes afkomstig van een rund, varken of schaap. Ik probeer het eten van vlees van zoogdieren zoveel mogelijk te beperken. Het is je vast wel opgevallen dat de laatste tijd door de media veel is geschreven over de nadelen van het gebruik van rood vlees. En met rood vlees wordt niet bedoeld een rare of medium gebakken biefstuk maar al het vlees dat afkomstig is van zoogdieren.
Kijk maar eens naar de volgende artikelen:
Foodlog
NRC
Ik zal je in het kort uitleggen waarom je beter niet te veel vlees van zoogdieren zou moeten eten.
In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken was de oermens niet zo een geweldige jager. Als ze één tot twee keer per week een wild dier vingen, was het veel. Er werd vooral veel verzameld uit de natuur zoals groenten, knollen, noten en zaden en in bepaalde seizoenen ook vruchten. De eiwitten die de oermens binnen kreeg waren voornamelijk afkomstig uit gevogelte, vis, schaal- en schelpdieren, insecten en eieren.
Het vlees van zoogdieren kan werken als een Trojaans paard. Alle dieren dragen hun eigen spectrum aan bacteriën en virussen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan onze darmbacteriën. We kunnen niet zonder deze bacteriën en werken met ze samen.
Zoogdieren hebben ook een samenwerkingsverband met bacteriën en virussen, maar het grote verschil is dat dit een geheel ander spectrum is dat absoluut geen vrienden is met de mens en ons ziek kan maken. Zoogdieren bevatten het suikermolecuul Neu5Gc waardoor hun bacteriën en virussen ongemerkt ons lichaam binnen kunnen komen (Neu5Gc is dus het Trojaanse paard).
De mens maakt al heel lang geen Neu5Gc meer aan en herkent het ook niet. Omdat ons immuunsysteem Neu5Gc niet herkent kan het hiertegen zelfs antistoffen gaan aanmaken wat weer de oorzaak kan zijn van een verhoogde ontstekingsactiviteit in het lichaam. Er zijn wetenschappers die denken dat het eten van rood vlees een grote rol heeft in het ontstaan van kanker.
Ik kies in plaats van rood vlees dus vaker voor gevogelte zoals kip of kalkoen. En deze goulash smaakt met kalkoen net zo lekker.
Ingrediënten (voor 2 personen):
2 grote uien
2 teentjes knoflook
1 rode peper
200-250 gram kalkoen
1 eetlepel kokosolie
100 ml rode wijn
200 ml gezeefde tomatenpuree uit pak
1 rode paprika
1 groene paprika
1 gele paprika
1 theelepel fijn zeezout
2 theelepels paprikapoeder
1 theelepel karwij (poeder)
1 laurierblaadje
½ bloemkool
2 eetlepels olijfolie
Bereiding Hongaarse goulash:
- Snijd de uien in ringen.
- Pers de knoflook of snijd hem in fijne stukjes.
- Snijd de peper met zaadjes en al in fijne stukjes.
- Snijd de kalkoen in blokjes.
- Smelt de kokosolie in een ruime braadpan.
- Voeg ui, knoflook, peper en kalkoen toe en bak 5 minuten.
- Voeg rode wijn en tomatenpuree toe.
- Snijd de paprika’s in blokjes en voeg toe.
- Voeg zout, paprikapoeder, karwij en het laurierblaadje toe en laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Roer regelmatig.
- Verwijder het laurierblaadje.
- Snijd de bloemkool in roosjes en doe in een keukenmachine. Pulseer tot er korrels zijn ontstaan die op rijst lijken.
- Doe de bloemkoolrijst in een pan met 2 eetlepels olijfolie en verwarm 3 tot 4 minuten.
- Serveer de goulash samen met de bloemkoolrijst.