Kipburgers
Ik ben gek op hamburgers! Maar niet die dunne en kleffe hamburgers van die ene bekende fastfoodketen. Geef mij maar een lekkere dikke, stevige hamburger van echt vlees. En ik hoef hem ook niet verstopt in een broodje, want ik wil graag de hamburger proeven. Eigenlijk is deze hamburger niet van vlees, maar van gevogelte (een kipburger dus).
Ik eet zelf heel weinig rood vlees. Rood vlees is afkomstig van zoogdieren, zoals bijvoorbeeld een koe, varken, of schaap. In tegenstelling tot wat nog veel mensen denken, werd er door onze voorouders niet veel rood vlees gegeten. Het zal je vast niet zijn ontgaan dat in de media veel is geschreven over rood vlees en de nadelen hiervan. Het zou zelfs kankerverwekkend zijn. Dit komt door het suikermolecuul Neu5Gc, dat in ons lichaam niet voorkomt. Neu5Gc komt alleen voor in vlees van zoogdieren. Als je te vaak rood vlees eet, kan het dierlijke suikermolecuul Neu5Gc worden ingebouwd in onze eigen cellen.
De mens draagt diverse bacteriën met zich mee, die allemaal een eigen functie hebben. Denk maar eens aan je darmbacteriën waar je niet zonder kunt. Probeer het eten van zoogdierenvlees dan ook tot het minimum te beperken.
Ingrediënten (voor 2 tot 3 personen):
Voor de kipburgers
300 gram kippendijen
1 sjalot
1 teen knoflook
1/2 theelepel fijn zeezout
vers gemalen peper naar smaak
1 theelepel gerookt paprikapoeder
1 eetlepel kokosmeel (+ een extra eetlepel om in te paneren)
1 tot 2 eetlepel(s) kokosolie
Voor erbij
Een grote groene salade naar keuze.
Bereiding kipburgers:
- Snijd de kippendijen, sjalot en knoflook in grove stukken.
- Doe de kippendijen, sjalot en knoflook, samen met zout, peper, paprikapoeder en één eetlepel kokosmeel in een keukenmachine en maal tot gehakt.
- Verdeel het mengsel in tweeën en maak er met de hand burgers van.
- Strooi een eetlepel kokosmeel op een bord.
- Rol de burgers door het kokosmeel tot ze rondom gepaneerd zijn.
- Smelt de kokosolie in een koekenpan en bak de burgers tot ze aan beide kanten goudbruin zijn.
- Serveer de burgers met de salade.