Tomatenbouillon
Het is net half november geweest en ik heb deze week al weer de eerste kerstliedjes op de radio gehoord.
Dat vond ik toch wat te vroeg, dus ik heb de radio uitgezet. Maar ik ben daardoor wel vast gaan nadenken over kerstrecepten.
Ik ben ieder jaar weer te laat en moet dan onder tijdsdruk bedenken wat ik wil maken. Het gevolg hiervan is dat ik geen tijd meer heb om een nieuw bedacht recept eerst een keer te testen. Eigenlijk is het een soort Russisch roulette, want mislukt het recept dan zit ik op eerste of tweede kerstdag met een tafel vol gasten zonder eten..
Dat voert de druk toch wel op. 😉 Maar deze keer ben ik er dus op tijd bij.Soep als voorafje is altijd goed en deze heldere tomatenbouillon is redelijk snel klaar en ziet er luxe en feestelijk uit. Zeker als je hem aan tafel inschenkt uit een mooie karaf maak je een goede indruk op je gasten.
En behalve met kerst kan je deze bouillon natuurlijk het hele jaar door op het menu zetten.
Ingrediënten (voor 4 personen):
1,5 kilo tomaten
10 gram fijn zeezout
vers gemalen peper naar smaak
4 takjes verse basilicum
100 gram Hollandse garnalen
Bereiding tomatenbouillon:
- Snijd de tomaten in grove stukken en doe samen met het zout in een keukenmachine.
- Mix de tomaten fijn.
- Span met (was)knijpers een kaasdoek (of schone theedoek) over een grote kom en schep hierop de tomaten.
- Laat de tomaten een uur staan. In de kom is al een hoeveelheid vocht terecht gekomen.
- Vouw nu de uiteinden van de kaasdoek naar elkaar toe en wring het laatste vocht uit de tomaten.
- Verwarm het vocht en maak op smaak met peper.
- Snijd de basilicum in fijne reepjes en meng door de garnalen.
- Schep op ieder soepbord een bergje garnalen.
- Zet de borden op tafel en schenk uit een karaf de soep op de borden.
Je kan eindeloos variëren met deze bouillon:
– probeer eens met fijne blokjes gerookte kipfilet of gerookte forel;
– in plaats van basilicum kan je ook andere kruiden zoals oregano, bieslook of peterselie gebruiken;
– je kan ook meer vulling toevoegen zoals zongedroogde tomaten en pijnboompitten.