Vega balletjes van jackfruit
Je eet bij de Paleo-Lifestyle toch veel vlees? Nee, absoluut niet! Helaas is dit een misvatting over de Paleo-Lifestyle die nog bij veel mensen in hun hoofd zit. De vroegere oermens was een jager en verzamelaar, maar ze waren beter in het verzamelen van hun eten dan in jagen. Het makkelijkste is natuurlijk het verzamelen van groenten, knollen, eieren, noten, zaden en in het juiste seizoen ook fruit. Iets lastiger, maar ook vaak gegeten was vis, gevogelte en schaal- en schelpdieren.
Groot wild, zoals bijvoorbeeld een hert of zwijn werd maar relatief weinig gevangen. Misschien één keer in de week of één keer in de twee weken. Vlees van zoogdieren wordt rood vlees genoemd en werd dus maar weinig gegeten. Deze frequentie van rood vlees eten (één keer in de week of zelfs minder) zouden wij dus ook moeten aanhouden.
Kip valt niet onder vlees, maar onder gevogelte en kun je vaker eten, maar als basis zou vis op het menu moeten staan om voldoende Omega-3 vetzuren binnen te krijgen. Als je meer wilt weten over Omega-3 vetzuren kun je dit stuk nalezen.Omdat de Nationale week zonder vlees eraan komt (9 tot en met 15 maart), heb ik vegetarische gehaktballetjes voor je gemaakt. Ik vind ze goddelijk lekker en zou met gemak een hele portie in mijn uppie op kunnen eten.
Wist je dat jackfruit wat de structuur betreft een goede vervanger is voor vlees? Je kunt het ook in curry’s doen zoals deze of er een stoofpotje mee maken.Minder vlees eten doe je niet alleen voor je eigen gezondheid, maar ook voor het milieu. Wist je dat als je een jaar lang één dag per week geen vlees eet, je 6 kilo vlees, 565 kilometer (gereden met een gemiddelde auto) en bijna 1000 liter water bespaart!
Ingrediënten (voor 2 personen):
1 blik jonge jackfruit (of bij de toko)
2 eieren
2 tl oregano
1 tl paprikapoeder
½ tl gerookt paprikapoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl uienpoeder
½ tl fijn zeezout
vers gemalen zwarte peper naar smaak
15 g kokosmeel
1 el psylliumvezels
Bereiding vega balletjes van jackfruit:
- Kook de jackfruit een half uur in ruim water. Doe over in een vergiet en laat goed uitlekken.
- Trek met een vork de stukken jackfruit uit elkaar of prak het.
- Kluts in een ruime kom de eieren met oregano, gewoon en gerookt paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, zout en peper.
- Voeg jackfruit, kokosmeel en psylliumvezels toe en roer goed door. Laat even staan, zodat de psylliumvezels en kokosmeel het vocht kunnen opnemen voor de binding.
- Meestal gebruik ik een maatschepje om het deeg af te meten, zodat ieder balletje even groot wordt. Draai met je handen mooie ronde balletjes van het deeg.
- Ik bak de balletjes het liefst in mijn gifvrije airfryer van MontAna gaar. 10 tot 12 minuten op 200 graden is voldoende en halverwege draai ik ze even om. Als je geen airfryer hebt, kan het ook in de oven (dezelfde temperatuur met een baktijd van 15-18 minuten).
- De balletjes zijn heerlijk met deze zelfgemaakte barbecuesaus.
Dit recept:
- voldoet aan de regels van de Paleo-Lifestyle;
- is geschikt voor mensen die willen afvallen;
- is vegetarisch;
- is geschikt voor mensen met diabetes;
- is vrij van E-nummers;
- is vrij van graan- en zuivelproducten en daarom dus ook glutenvrij en lactosevrij.