Viscake
Het is alweer bijna kerst en over de bijbehorende diners wordt dus ook al door veel mensen nagedacht. Ik wilde voor de feestdagen iets speciaals maken maar (uiteraard) toch ook iets wat gezond is.
Deze viscake staat leuk op tafel als hoofdgerecht, maar je kan ook kleine éénpersoons vormpjes gebruiken en er een voorgerecht van maken (lekker op een bedje van veldsla aangemaakt met wat olijfolie, citroensap, zout en peper).
De cake is heel simpel te maken en het kan zelfs een dag van tevoren; dat scheelt dus weer wat stress in de keuken op de dag zelf (of ben ik de enige bij wie het maken van een kerstdiner stress oplevert… 😉 ).
Als je de cake maakt als hoofdgerecht kan je deze bijvoorbeeld serveren op een bedje van sla met daarbij blokjes gebakken zoete aardappel of een mix van gebakken ui en paddenstoelen.
Ingrediënten (voor 4 tot 6 personen):
250 gram wilde zalm
350 gram kabeljauw (of andere witvis)
1 knolselderij
4 eieren
1 eetlepel citroensap
2 teentjes knoflook
4 eetlepels olijfolie
2 theelepels fijn zeezout
vers gemalen zwarte peper naar smaak
1 theelepel paprikapoeder
1 mespunt cayennepeper
100 gram (Hollandse) garnalen
1 kop fijngesneden bieslook
Bereiding viscake:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Gebruik een cakevorm met een inhoud van 2 liter. Vet de vorm goed in met olijfolie.
- Schil de knolselderij, snijd deze in kleine stukjes en kook in 8 minuten gaar.
- Laat de knolselderij in een vergiet goed uitlekken en laat deze even afkoelen.
- Dep de vis met een keukenpapiertje goed droog.
- Doe de knolselderij, zalm, kabeljauw, eieren, citroensap, knoflook, olijfolie, zeezout, paprikapoeder en cayennepeper in een keukenmachine en maal er verse zwarte peper naar smaak boven. Mix het geheel tot een luchtig “beslag”.
- Roer met een spatel de garnalen en bieslook door het beslag en schep het geheel in de cakevorm.
- Bak de cake in 40 minuten gaar.