Vlinderkip
Wil je een perfect geroosterde kip bereiden? Maak er dan een vlinderkip van. Eigenlijk moet je het een gevlinderde kip noemen, want deze vorm maak je er zelf van door hem open te snijden en plat te leggen. Een vlinderkip is niet alleen sneller gaar, maar wordt ook gelijkmatiger gaar. Bij een gewone hele kip in de oven worden de filets en de poten niet tegelijk gaar. Daarom moet een hele kip lang in de oven (vaak een uur) zodat ook de dikke gedeelten kip gaar worden, met het gevolg dat dunnere gedeelten kunnen uitdrogen.
Ingrediënten (voor 2 tot 3 personen):
1 hele kip
2 tl fijn zeezout
1/2 tl gemalen witte peper
1 tl uienpoeder
1 tl tijm (het liefst in poedervorm)
1/2 tl knoflookpoeder
1 mespunt cayennepeper
Bereiding vlinderkip:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Leg de kip op zijn rug en knip met een wildschaar de wervelkolom eruit.
- Draai de kip weer om en druk hem goed plat.
- Dep de kip goed droog.
- Meng zout, peper, uienpoeder, tijm, knoflookpoeder en cayennepeper en strooi over de kip. Druk de kruiden goed in het vel van de kip.
- Leg de kip op een ovenplaat en leg er zoete aardappels, uien of andere groenten bij.
- Bak de kip 40 minuten.