Zalm en papilotte
Ik denk dat maar weinig mensen voldoende vis eten. De twee keer per week vis die het voedingscentrum aanbeveelt is in ieder geval niet voldoende om de nodige omega-3 vetzuren (EPA en DHA) binnen te krijgen.
En onder de categorie “vis” valt bij mij niet: het lekkerbekje, kibbeling, visfrietjes of andere gefrituurd spul, want dat valt bij mij onder de categorie fast-food-keten-het-maakt-mij-niet-uit-wat-ik-in-mijn-lijf-stop (sorry ik moet hier even streng zijn 😉 ).
Nu weer even serieus. De omega-3 vetzuren zijn voor zoveel meer processen in je lichaam belangrijk dan dat je je kan voorstellen. Ik wil er nu graag één met je behandelen.
Wat je vast al eens gehoord hebt is dat omega-3 vetzuren erom bekend staan dat ze ontstekingsremmend werken. Ze worden al gebruikt bij het behandelen en voorkomen van chronische ontstekingsziekten (denk aan reuma en hart- en vaatziekten).
Maar een heel andere onverwachte hoek waar omega-3 vetzuren kunnen worden ingezet is ontstoken tandvlees.
Ongeveer 50% van de volwassenen heeft ontstoken tandvlees. Bij 35% ontwikkelt zich een vorm van parodontitis en bij 10-15% is dit zelfs zeer ernstig.
Parodontitis is een zeer ernstige ontstekingsziekte van het tandvlees. Micro-organismen nestelen zich in pockets die zijn ontstaan tussen de tanden en dringen steeds dieper door tot ze uiteindelijk het kaakbot aantasten. Parodontitis is echter ook gevaarlijk voor de rest van het lichaam omdat een ontsteking kan overslaan naar andere organen. Hierbij wordt het risico vergroot op onder andere hartklepontstekingen, herseninfarct, zwangerschapscomplicaties, vroeggeboorte en alzheimer.
Moraal van het verhaal is: zorg voor een goede mondhygiëne en eet voldoende vis of gebruik omega-3 supplementen. Wil je meer weten over goede Omega-3 supplementen, neem dan contact met mij op: wendy@paleo-lifestyle.nl .
Bron: Natura Foundation, Artikel: Poets tweemaal daags en neem een omega-3-supplement, 24-6-2014
Zalm en papilotte
Zalm is een vette vis en vette vis bevat de meeste omega-3 vetzuren, maar natuurlijk kan je dit gerecht ook met andere vissoorten maken.
Ik krijg regelmatig vragen over hoe je vis het makkelijkst kunt bereiden. Er zijn nog aardig wat mensen die het koken met vis lastig of veel werk vinden. Hieronder volgt daarom een heel makkelijk visgerecht. En papilotte is Frans en betekent letterlijk: in papier.
Ingrediënten (voor 2 personen):
1 rode ui
2 filets van wilde zalm
4 theelepels sesamolie
vers gemalen zeezout
vers gemalen zwarte peper
10 gram verse gember
1 sinaasappel
Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Knip van bakpapier twee hartjes groot genoeg om aan één kant de inhoud te leggen en de andere kant erover heen te slaan.
3. Snijd de ui in dunne halve ringen en verdeel ze over één helft van beide vellen bakpapier.
4. Leg de zalm op de uien.
5. Giet over de zalm 2 theelepels sesamolie en smeer uit.
6. Bestrooi de zalm met vers gemalen zout en peper naar smaak.
7. Rasp de gember en verdeel over de zalm.
8. Was de sinaasappel en snijd er vier plakken af. Leg op iedere zalmfilet 2 plakken.
9. Knijp van de overgebleven sinaasappel wat sap over de zalm.
10. Vouw de pakketjes dicht en rol de randen op.
11. Bak de pakketjes 20 tot 25 minuten in de oven.