Amandelspijs is zo verschrikkelijk lekker!! Nu ik sinds kort erythritol heb ontdekt kan ik amandelspijs ook zelf maken in een gezondere variant. Onderstaand recept is één van de vele mogelijkheden om het te maken. In een origineel recept voor amandelspijs hoor je geen amandelextract toe te voegen. Persoonlijk vind ik amandelspijs veel lekkerder als hij die intense amandelsmaak heeft, dus voeg ik het gewoon toe.
In dit recept gaat een rauw ei. Dat is geen probleem als je het spijs vervolgens gaat gebruiken in een gerecht dat in de oven gaat. Maar als je het spijs niet gaat verwarmen loop je een klein risico. Rauwe eieren kunnen namelijk besmet zijn met salmonella. Als je dit recept rauw gaat gebruiken en je bent zwanger (of gewoon terughoudend met het gebruik van rauwe eieren), kun je het hele ei vervangen door gepasteuriseerd eiwit. Gebruik dan 50 g eiwit. Zelf heb ik altijd een flesje van Bulk in de voorraadkast staan. In de supermarkt wordt het ook wel verkocht maar vind ik het meestal erg duur. Tot slot kun je er nog een supersnel recept van maken door kant en klare blanke amandelen te kopen of zelfs amandelmeel. Het voordeel van het zelf pellen van de amandelen is dat je ze kunt laten weken om de fytaatzuren onschadelijk te maken. Lees hier alles over de zin en onzin van het weken van noten.
Met het recept amandelspijs kun je weer van alles maken. Bedenk een gevuld brood of gevuld speculaas. Draai balletjes van het spijs en giet er chocolade over of duw voor het afbakken van je muffins een bolletje spijs in het beslag. Ik ben benieuwd waar jij het recept voor gaat gebruiken. Laat je een berichtje achter?

“amandelspijs" Ingrediënten (voor 2 personen):

200 g ongebrande amandelen
100 g erythritol
1 ei (M)
rasp van een halve citroen
optioneel: 1 tl bitter amandelextract

amandelspijs Bereiding amandelspijs:

  1. Doe de amandelen in een bak met ruim water en laat ze een nacht weken.
  2. Spoel de amandelen af en doe ze in een theedoek. Bind de punten van de theedoek samen met een stuk touw.
  3. Neem de theedoek tussen twee handen en wrijf de amandelen stevig tegen elkaar, zodat de velletjes kunnen loslaten. Hier mag je best wat kracht opzetten. Open de theedoek en haal de amandelen eruit waarvan het velletje al helemaal is losgelaten. Waarschijnlijk zullen er nog meerdere amandelen tussen zitten waarvan het vel nog niet is losgelaten. Deze kun je op twee manieren alsnog pellen. 1. Je neemt een handje amandelen en wrijft deze nog een keer tegen elkaar aan, maar dan met je bloten handen. 2. Je pakt één amandel per keer en je drukt deze heel hard tussen je vingers alsof je hem weg probeert te schieten. Het vliesje “popt” er dan vanzelf vanaf.
  4. Je kunt de erythritol zo gebruiken, maar nog lekkerder is het als je er poeder van maakt. Dit kun je doen door het te malen in een (elektrische) koffiemolen. Heb je er geen? Hij is te koop in mijn webshop: elektrische koffiemolen.
  5. Meng alle ingrediënten in een keukenmachine.
  6. Maak er een bol van en leg het een paar uur te rusten in de koelkast.

Dit recept:

  • voldoet aan de regels van de Paleo-Lifestyle;
  • is geschikt voor mensen die willen afvallen;
  • is geschikt voor mensen met diabetes;
  • is geschikt voor vegetariërs;
  • is vrij van E-nummers;
  • is vrij van graan- en zuivelproducten en daarom dus ook glutenvrij, en lactosevrij.

Nieuwsbrief Paleo-Lifestyle

Print Friendly, PDF & Email
By Published On: december 20th, 2020Categories: Dessert, Feestdagen, Snack, Vegetarisch0 Comments on AmandelspijsTags: ,

Share This Story, Choose Your Platform!

Leave A Comment

Print Friendly, PDF & Email