Asperges met gebakken zalm
Dit gerecht is zo verschrikkelijk lekker! Eigenlijk had ik het willen noemen:
“Gegrilde groene asperges op een bedje van spinazie met een dressing van rode ui met honing, mosterd en kappertjes en perfect gegaarde zalm”.
Maar dat werd zo lang..
Ik ben over een paar dingen enthousiast:
1. De rode ui dressing.
De dressing is lekker fris, makkelijk te maken en past overal bij; de spinazie, de asperges en de zalm. De dressing maakt het gerecht gewoon helemaal af.
2. De gebakken zalm.
Ik heb de zalm in plakken van ongeveer 1,5 centimeter dikte gesneden. Hierna heb ik een gietijzeren koekenpan zonder olie verhit (een stalen pan kan ook, maar gebruik liever geen teflon pan of pannen met een anti aanbaklaag). Ik strooi flink wat vers gemalen zeezout in de pan en bak daarna de stukken zalm aan iedere kant 30 seconden. Zo gaart de zalm gelijkmatig, blijft nog wat rosé in het midden, droogt niet uit en blijft heerlijk mals! Omdat zalm een vette vis is, heb je geen olie nodig om in te bakken.
Voor de uiendressing
2 rode uien
1eetlepel kappertjes
2 eetlepels balsamico azijn
2 eetlepels olijfolie (extra virgin)
1 eetlepel mosterd
1 theelepel honing
1 theelepel gedroogde dille
1 theelepel fijn zeezout
vers gemalen zwarte peper naar smaak
Overige ingrediënten
400 gram spinazie
1 bos asperges (ongeveer 400-500 gram)
2 moten wilde zalm (ongeveer 120-150 gram per persoon)
1. Snijd de uien in flinterdunne plakjes. Gebruik hiervoor de keukenmachine of een mandoline.
2. Voeg alle ingrediënten voor de dressing samen en roer de uien erdoor. Laat minimaal 10 minuten staan om te marineren. De uien worden hierdoor zachter en nemen de smaken van de dressing op.
3. Was de asperges en snijd de harde onderkantjes eraf. Verwarm een grillpan en leg de asperges erin. Voeg eventueel een klein beetje olie toe. Grill de asperges ongeveer 8 minuten.
4. Doe de spinazie in een ruime pan en laat deze slinken. Zet het vuur uit zodra de spinazie helemaal geslonken is en maak op smaak met een beetje vers gemalen zeezout en peper.
5. Zet de gietijzeren of stalen pan op het vuur en laat deze goed heet worden.
6. Snijd de zalm in de lengte in plakken van ongeveer 1 tot 1,5 centimeter dikte.
7. Strooi vers gemalen zeezout in de pan.
8. Leg de zalm in de pan en bak de dunne plakken 30 seconden aan iedere kant.
9. Leg op ieder bord een bergje spinazie en verdeel daar de asperges over. Schep hierover een paar flinke eetlepels dressing. Leg als laatste de zalm erbij en eetsmakelijk!