Chocoladetaart met pistachenoten

Gisteren vierde mijn moeder haar verjaardag. Mijn moeder eet ook volgens de Paleo-Lifestyle en ik had zo een zin haar te verrassen met een echte paleo taart. En het is gelukt 🙂
Het was even een uitdaging om hem te vervoeren in de auto maar hij is heel overgekomen en we hebben er heerlijk van gegeten. Zelfs niet paleo aanhangers heb ik met een puntje voorbij zien gaan en vonden het lekker.
Natuurlijk is een paleo taart een uitzondering op je normale gezonde voedingspatroon dat onder andere bestaat uit veel groenten, een beetje fruit, vis en gevogelte, eieren en een beetje noten en zaden. Maar hé, we blijven allemaal menselijk en iedereen wil toch wel eens snoepen?
Ingrediënten (voor 2 personen):
voor de bodem
100 gram amandelen
100 gram kastanjemeel
50 gram kokosolie
2 eieren
2 eetlepels cacaopoeder
snufje fijn zeezout
voor de vulling
400 ml kokosmelk
2 bananen
2 avocado’s
50 gram extra pure chocolade (90%) van bijvoorbeeld Lindt
6 gram agar agar
Voor de topping
2 eetlepels pistachenoten (gepeld)
Bereiding chocoladetaart:
- Doe de amandelen in een keukenmachine en maal ze fijn.
- Zeef het kastanjemeel en voeg toe aan de amandelen.
- Smelt de kokosolie en voeg toe.
- Voeg eieren, cacaopoeder en zout toe en mix tot een deeg.
- Druk de deegbal plat, wikkel het in huishoudfolie en leg het 10 minuten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier.
- Leg het deeg op de bodem en druk het deeg met de bolle kant van een lepel in de vorm. Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem.
- Bak de bodem 15 tot 20 minuten en laat afkoelen.
- Mix voor de vulling 200 ml kokosmelk, de bananen en de avocado’s in een keukenmachine tot een egaal mengsel.
- Smelt de chocolade en roer deze direct door de vulling.
- Roer de agar agar door de resterende kokosmelk en verwarm tot aan de kook. Laat 2 minuten garen, 2 minuten afkoelen en roer door de vulling.
- Giet de vulling op de bodem en strijk de bovenkant glad.
- Laat de taart 2 uur opstijven in de koelkast.
- Hak de pistachenoten klein en rooster deze in een droge koekenpan tot ze beginnen te verkleuren.
- Strooi de pistachenoten over de taart en serveer een punt bij de koffie of thee.
Dit recept:
- voldoet aan de regels van de Paleo-Lifestyle;
- is geschikt voor vegetariërs;
- is geschikt voor veganisten;
- is vrij van E-nummers;
- is vrij van graan- en zuivelproducten en daarom dus ook glutenvrij, en lactosevrij.