Coleslaw
Coleslaw is een salade van onder andere witte kool en wortel met een dressing. Coleslaw wordt steeds vaker met yoghurt gemaakt in plaats van mayonaise zodat het geen of minder vet bevat. Maar we hebben vetten nodig!! Blijf je salade dus lekker met zelfgemaakte paleo-mayonaise (wel op basis van olijfolie) maken.
Carotenoïden
Groenten eten is gezond omdat deze onder andere carotenoïden bevatten. Carotenoïden zijn samen met chlorofyl en flavonoïden de belangrijkste kleurstoffen in groenten en fruit. In totaal zijn er ongeveer 600 verschillende carotenoïden bekend. De meest bekende zijn bètacaroteen, alfacaroteen, lycopeen, luteïne, zeaxanthine en bètacryptoxanthine. Een functie van carotenoïden in het lichaam is onder andere een anti-oxidatieve werking, activeren van het immuunsysteem en bescherming tegen foto-oxidatieve schade (schade aan de ogen). Sommige carotenoïden zijn de voorloper van vitamine A en spelen op die manier een rol in de vitamine A-voorziening.Het is gebleken dat mensen die weinig carotenoïden binnen krijgen een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van bijvoorbeeld hart- en vaatziekten.
Carotenoïden en vet
We weten natuurlijk allemaal al dat groenten eten belangrijk is. Maar nu komt het leuke nieuws!
Je moet je salade met mayonaise of olijfolie afmaken. Ik vind dat in ieder geval goed nieuws, want wat mij betreft wordt alles lekkerder met mayonaise 🙂 .Als het lichaam carotenoïden goed wil kunnen gebruiken is vet van groot belang. Zonder vet kan je lichaam bijna niets met de carotenoïden en krijg je dus een tekort. Het hoeft natuurlijk geen mayonaise te zijn, je mag groenten ook bij een vette vis zoals zalm, haring, forel, of makreel eten.
Je kunt ook een carotenoïden supplement nemen. Wil je weten welke, neem dan contact met mij op wendy@paleo-lifestyle.nl. Maar ook een supplement moet je altijd bij een maaltijd innemen die vet bevat.
Bron: Natura foundation 1
Bron: Natura Foundation 2
Ingrediënten (voor 2 tot 3 personen):
500 gram witte kool
400 gram winterpeen
1 eetlepel fijn zeezout
1 kleine appel
1 kleine ui
2 eetlepels appelazijn
vers gemalen zwarte peper
1 theelepel mosterdpoeder
4 eetlepels paleo-mayonaise
Bereiding Coleslaw:
- Rasp de witte kool met een fijne rasp*.
- Rasp de wortel met een grove rasp.
- Voeg zout toe en roer door. Laat het zo 15 minuten staan.
- Doe de groenten in een zeef/vergiet en spoel het overtollige zout eraf. Laat goed uitlekken.
- Snijd de appel (niet schillen) en de ui in grove stukken en doe in de keukenmachine.
- Voeg appelazijn, peper en mosterpoeder toe en mix fijn.
- Voeg mayonaise toe en mix kort.
- Roer de dressing door de groenten.
*Gebruik voor het raspen bij voorkeur de keukenmachine. Ik rasp de witte kool fijner dan de wortel omdat ik dat lekkerder vind. Maar je kan de witte kool ook grover raspen. Gewoon lekker uitproberen!