Paleo mayonaise
Mayonaise in de winkel is bijna altijd gemaakt van zonnebloemolie of raapzaadolie en behoort daarom niet tot de Paleo-Lifestyle. Zelfs als er al op de verpakking staat dat het op basis van olijfolie is, zit er daar vaak maar een heel klein percentage van in. De mayonaise die je in de winkel koopt is hoog in omega-6 vetzuren die ontstekingsbevorderend werken. Als je meer wilt weten over vetten en de verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetzuren, kun je dat in de Paleo ABC lezen.
Voor dit recept kies ik een olijfolie met een mildere en fruitige smaak. Als je een olie gebruikt met een zware olijfsmaak, wordt je mayonaise niet zo heel lekker en smaakt hij erg sterk. Let goed op bij het kopen van de olie, want veel soorten olijfolie waar “mild” op het etiket staat, is van inferieure kwaliteit. Milde olijfolie is gemaakt van geraffineerde olie. Om geraffineerde olie te krijgen moet de olie in ieder geval verhit worden, maar soms krijgt de olie ook andere niet-natuurlijke behandelingen.
De allerbeste olijfolie die je kunt kiezen, is olie die uit eerste koude persing is verkregen en heeft de naam “extra vierge” olijfolie. Zolang dat op het etiket staat zit je goed, maar nu komt de smaak. Aangezien alle olijfolie met “mild” op het etiket een geraffineerde olie is en je die dus vooral in de winkel moet laten staan, zul je dus zelf moeten gaan proeven. Dit is gewoon een kwestie van diverse soorten flessen kopen en uitproberen.
Maar ik zal je een beetje op weg helpen, want dit is mijn favoriete olie: Pietro Coriceli. Deze olie is naast extra vierge ook nog eens ongefilterd, zodat er nog meer anti-oxidanten behouden zijn gebleven. Waarschijnlijk zul je al gezien hebben dat deze olie duurder is dan de goedkopere variant die geraffineerd is.
Toch kun je beter voor je gezondheid kiezen en wat meer geld uitgeven voor een kwalitatief goede olie. Doe je dit niet, laat dan ook de mayonaise staan, omdat het anders meer slecht dan goed doet voor je gezondheid.
Als je de mayonaise toch nog te sterk van smaak vindt, kun je hem mengen met de compleet smaakloze MCT olie, walnootolie of avocado olie.
Ingrediënten (alles op kamertemperatuur):
2 verse eieren
500 ml extra vierge olijfolie (met een milde smaak)
2 eetlepels appelazijn of citroensap
1 theelepel fijn zeezout
Bereiding paleo mayonaise:
- Doe de eieren, appelazijn en zout in een keukenmachine en mix 10 seconden.
- Laat de keukenmachine aan staan en giet in een heel dun straaltje de olie erbij. Neem ruim de tijd voor het toevoegen van de olie, want als je te veel olie ineens toevoegt heb je de kans dat de mayonaise gaat schiften. Schiften kan ook gebeuren als niet alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Afhankelijk van de maat van de eieren kan het zijn dat je iets meer of minder olie nodig hebt. Stop met toevoegen van de olie zodra de mayonaise mooi dik is.
- De mayonaise is ongeveer twee weken in de koelkast te bewaren.
Probeer deze recepten eens waarin ik de zelfgemaakte mayonaise heb gebruikt:
Garnalensalade met pestomayonaise
Jamaicaanse balletjes met mangomayonaise
Wortelfrietjes met paleo mayonaise
Frambozendressing
Spicy bakbanaan uit de airfryer
Ranch dressing
Omelet speciaal
Mexicaanse gehaktballetjes
Bloemkool speciaal
Knoflooksaus van zwarte knoflook
Paleo bowl
Coleslaw
Huzarensalade
Selderijsalade
Gevulde eitjes
Dit recept:
- voldoet aan de regels van de Paleo-Lifestyle;
- is geschikt voor mensen die willen afvallen;
- is geschikt voor mensen met diabetes;
- is geschikt voor vegetariërs;
- is vrij van E-nummers;
- is vrij van graan- en zuivelproducten en daarom dus ook glutenvrij, en lactosevrij.