Guacamole 2.0
Bijna iedere dag ik eet ik een hele Hass avocado. Heerlijk! Ze zijn gezond omdat ze vezels bevatten, vitaminen en mineralen en boordevol zitten met gezonde en verzadigende vetten. Uit onderzoek blijkt zelfs dat Hass avocado’s gewichtsverlies ondersteunen en helpen met gezond oud worden. Om de guacamole nog gezonder te maken voeg ik er MCT olie aan toe. MCT is mijn geheime wapen als het aankomt op energie en focus. Weet je nog niet wat MCT olie is, lees dan even dit blog.
Wordt een avocado bruin, dan betekent het dat het vruchtvlees oxideert. Oxidatie is een reactie met zuurstof waarbij vrije radicalen ontstaan. Deze vrije radicalen zorgen voor schade aan cellen. Als je een avocado eet wil je dat al die gezonde stoffen ook in dezelfde vorm in je lichaam aankomen en niet voortijdig bederven. Ik denk dat ik alle tips wel geprobeerd heb om ervoor te zorgen dat guacamole niet bruin wordt, maar inmiddels heb ik de ultieme oplossing gevonden! De toevoeging van vitamine C poeder zorgt ervoor dat de avocado lange tijd goed blijft. Overigens is “lange tijd” bij mij relatief, want ik kan guacamole moeilijk weerstaan. Als ik de hoeveelheid van dit recept maak, houd ik nog een restje over dat de volgende dag nog goed is. Je kunt het dus van tevoren klaarmaken en meenemen als lunch. Ik eet de guacamole met diverse soorten groenten die ik erin dip. Probeer eens kleine worteltjes, radijsjes, blaadjes witlof, stukjes Chinese kool of geblancheerde bloemkoolroosjes.
Door het toevoegen van MCT olie levert deze guacamole nog betere energie waar je nog langer voordeel van hebt. Door de toegevoegde vitamine C oxideert hij niet en blijven dus alle gezonde voedingsstoffen behouden. Daarom is deze guacamole met recht een guacamole 2.0 te noemen. 😉
Ingrediënten (voor 2 personen):
1 tl gedroogde oregano
½ tl knoflookpoeder
½ tl fijn zeezout
vers gemalen zwarte peper
½ tl vitamine C poeder
2 el MCT olie
1 el limoensap
2 Hass avocado’s
een handje granaatappelpitjes
Bereiding NAAM RECEPT:
- Doe alle ingrediënten (behalve de granaatappelpitjes) in de kleine kom van een keukenmachine en pureer tot een gladde guacamole. Houd bij het toevoegen van de ingrediënten de volgorde aan van het recept. Dat betekent dat je de avocado als laatste toevoegt. Hierdoor wordt hij zo kort mogelijk blootgesteld aan de lucht. Eenmaal gepureerd is blootstelling aan de lucht minder erg, omdat er vitamine C doorheen zit.
- Garneer met de granaatappelpitjes.
- Bewaar de guacamole die je niet opeet afgedekt in de koelkast.
Dit recept:
- voldoet aan de regels van de Paleo-Lifestyle;
- is geschikt voor mensen die willen afvallen;
- is geschikt voor mensen met diabetes;
- is geschikt voor vegetariërs;
- is geschikt voor veganisten;
- is vrij van E-nummers;
- is vrij van graan- en zuivelproducten en daarom dus ook glutenvrij, en lactosevrij.