Lentestamppot met gember en prei
En alweer een heerlijke zonnige dag! Ik kan nu toch wel stellen dat de lente echt begonnen is. Hier word ik best wel vrolijk van 🙂 .
Met het begin van ieder nieuw seizoen neem ik altijd afscheid van de typische gerechten van het vorige seizoen. Dus geen zware winterkost meer en er komen ook weer andere groenten in de winkels zoals asperges. Mijn geliefde spruitjes (een echte wintergroente) zijn helaas al moeilijker te krijgen.
Maar van stamppotten kan ik altijd moeilijk afscheid nemen. Daarom heb ik deze frisse lentestamppot bedacht zodat ik toch niet helemaal afscheid hoef te nemen van mijn favoriete gerecht.
Ik hoop dat jij deze stamppot ook lekker vindt. Ik heb hem vanavond gegeten met een kippenpootje, maar je kunt hem ook combineren met een stukje gebakken zalm of een vegetarische of veganistische hamburger.
Voor de puree
1 knolselderij
1 stuk verse gember
(ongeveer ter grootte van een flinke duim)
½ sinaasappel
1 eetlepel olijfolie
1,5 theelepel fijn zeezout
vers gemalen zwarte peper
Voor de gebakken prei
1 grote prei (of 2 kleintjes)
2 tenen knoflook
1 eetlepel kokosolie
1. Schil de knolselderij, snijd in blokjes en kook in 12 minuten gaar.
2. Snijd de prei in ringen.
3. Snijd de knoflook in zeer kleine stukjes.
4. Verwarm een pan en laat de kokosolie smelten.
5. Voeg prei en knoflook toe en bak 12 minuten.
6. Schil de gember en snijd in kleine blokjes.
7. Giet de knolselderij af.
8. Was de sinaasappel goed en rasp van één helft de schil. Voeg bij de knolselderij.
9. Pers een halve sinaasappel uit en voeg het sap bij de knolselderij.
10. Voeg de gember, olijfolie, zout en peper toe en pureer met een staafmixer tot een puree.
11. Roer de prei door de puree en serveer met vlees of vis.