Luxe zalm bombe
Pasen associeer ik met luxe; mooie visschotels met veel soorten vis en zeevruchten. Maar ook heerlijke noten, zoals macademia’s, pecannoten, en paranoten. En natuurlijk eieren in alle soorten en maten: gekookt, gepocheerd of een romig roerei. Eigenlijk alleen maar gezonde voedingsmiddelen die allemaal tot de Paleo-Lifestyle behoren. Misschien een klein beetje extra pure chocolade als toetje dan.
Helaas zag ik dit weekend in de supermarkt voornamelijk heel veel suikertroep liggen: paaskoekjes en snoepjes, paaskransen, paascake, paasschuim, eitjes van chocolade en andere chocoladefiguren die waarschijnlijk alleen maar aan de cacao geroken hebben en voornamelijk uit suiker bestaan. Jammer.
Maar voor iedereen die nog wel van echt eten houdt, heb ik deze heerlijke zalm bombe bedacht. Als je een uitgebreid paasdiner maakt, kan je ook vier kleintjes maken en ze als voorafje serveren.
Ingrediënten (voor 2 personen):
1 flinke knolselderij
250 gram wilde zalm
1 eetlepel citroensap
1 theelepel fijn zeezout
vers gemalen peper naar smaak
1 theelepel mierikswortelpoeder
3 takjes verse dille (of 2 theelepels gedroogde dille)
250 ml romige kokosmelk
6 gram agar agar
2 eetlepels roze peperbessen
1 eetlepel kappertjes
200 gram gerookte zalm
100 gram Hollandse garnalen
50 gram zeekraal
Bereiding zalmbombe:
- Schil de knolselderij, snijd in blokjes en kook in 15 minuten gaar.
- Doe de knolselderij in een vergiet en spoel af met koud water.
- Doe de knolselderij in een theedoek en knijp er zo veel mogelijk vocht uit. Weeg 300 gram van de knolselderij af.
- Snijd de zalm in blokjes en gaar in een pan in citroensap op laag vuur.
- Doe de knolselderij en zalm in een keukenmachine, samen met 1 theelepel fijn zeezout, peper en mierikswortelpoeder. Knip met een schaar de dille fijn en voeg toe. Mix tot een egale massa.
- Doe de koude kokosmelk in een pannetje en roer hier de agar agar door. Verwarm het en roer het 2 minuten net onder de kook regelmatig door.
- Doe de kokosmelk bij het zalmmengsel en mix goed.
- Roer er met een lepel de peperbessen en kappertjes door.
- Leg een groot vel huishoudfolie in een kom en bekleed de binnenkant met de plakken zalm.
- Doe de vulling erin en vouw de overhangende stukken huishoudfolie over de vulling.
- Laat 2 uur in de koelkast opstijven.
- Stort de bombe op een mooie schaal en garneer met garnalen en zeekraal.