Peterselie salade met tonijn
In ben gek op salades. Zeker in de zomerperiode op de wat warmere dagen eet ik liever een salade dan een uitgebreide maaltijd. Je hoeft namelijk niet zo lang in de keuken te staan en als het toch al warm is heb ik geen zin om achter een gasfornuis te staan dat nog meer warmte afgeeft.
De pijnboompitten in dit gerecht heb ik geroosterd in de oven. Het duurt wat langer dan roosteren in een koekenpan, maar het resultaat is zo veel beter! Als je pijnboompitten in een koekenpan roostert en je let even niet op, dan is één kant zwart, terwijl de andere kant nog wit is. In de oven worden ze allemaal rondom goudbruin. Ook de smaak wordt hierdoor veel lekkerder.
Ingrediënten (voor 2 personen):
3 eetlepels pijnboompitten
4 zongedroogde tomaten uit een zakje (niet op oliebasis in een potje)
1 zakje rucola (75 gram)
40 gram peterselie
3 grote tomaten (goed rijp)
1 blikje tonijn op water
2 eetlepels kappertjes
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel appelazijn
½ theelepel fijn zeezout
vers gemalen peper naar smaak
Bereiding peterselie salade:
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Leg een vel aluminiumfolie op de bakplaat en verdeel daar de pijnboompitten over.
- Rooster de pijnboompitten in 15 minuten goudbruin.
- Week de zongedroogde tomaten 5 minuten in kokend water.
- Snijd de rucola en peterselie fijn.
- Snijd de tomaten in kleine blokjes en knijp met je handen het vocht eruit.
- Laat de tonijn uitlekken.
- Snijd de geweekte zongedroogde tomaten fijn.
- Doe rucola, peterselie, tomaten, zongedroogde tomaten, tonijn, kappertjes, olijfolie, appelazijn, zout en peper in een schaal en meng goed.
- Voeg als laatste de pijnboompitten toe.