Piccalilly 2.0 (de gezonde paleo variant)
Ik ben gek op sausjes over bijvoorbeeld vlees, vis of groenten, maar gebruik het nooit omdat de kant en klare sauzen uit de winkel vol zitten met suikers, E nummers, te veel zout en andere stoffen die ik liever niet binnen wil krijgen.
Deze piccalilly bestaat voornamelijk uit heel veel groenten op smaak gemaakt met lekkere kruiden en specerijen.
Ik maak een grote hoeveelheid in één keer klaar zodat ik maandenlang zonder schuldgevoel kan genieten van een lekker kruidig sausje bij mijn avondeten. Een ongeopende pot blijft namelijk minimaal een half jaar tot soms wel een jaar goed.
Probeer de piccalilly eens bij gehaktballetjes, gestoomde vis, worteltjes uit de oven, gebraden kip of vega of vegan hamburgers; het past eigenlijk overal bij.
Ingrediënten:
1 grote bloemkool
4 eetlepels olijfolie
40 gram dadels
1 theelepel fijn zeezout
vers gemalen zwarte peper naar smaak
1 theelepel gemberpoeder
2 theelepels kerriepoeder
4 theelepels kurkuma
6 theelepels mosterdpoeder
1 ui
1 groene paprika
200 gram broccoli
250 gram winterwortel
200 gram zure augurken (geen zoet-zure vanwege de toegevoegde suiker)
250 ml biologische witte wijnazijn
Bereiding piccalilly:
- Snijd de bloemkool in roosjes, kook deze in 8 minuten gaar en giet af.
- Snijd de ui, broccoli, worteltjes en paprika in zeer fijne blokjes.
- Breng de azijn met de klein gesneden groenten aan de kook en laat 5 minuten koken met het deksel op de pan.
- Snijd de augurken in fijne blokjes.
- Voeg in de keukenmachine de bloemkool, olijfolie, dadels, zout, peper, gemberpoeder, kerriepoeder, kurkuma en mosterdpoeder samen en mix het geheel tot een gladde massa.
- Neem een grote mengkom en doe hierin de bloemkoolmix, de augurken en de gekookte groenten (inclusief de azijn waarin ze gekookt zijn). Meng het geheel goed door.
- Gebruik weckpotten of lege jampotten om de piccalilly in te bewaren. Maak de potten goed schoon met heet water en soda. Bij voorkeur de potten en deksels daarna nog even uitkoken en op zijn kop op een schone theedoek zetten.
- Verdeel de piccalilly over de potten en sluit af met het deksel. Bewaar de potten twee weken op een koele en donkere plaats om de smaken goed in te laten trekken. Als je de potten goed hebt schoongemaakt, is de piccalilly in een ongeopende pot een half jaar tot langer houdbaar. Als je een pot hebt opengemaakt kan je deze het beste in de koelkast bewaren en binnen 2 weken opmaken.