Romige avocadosoep met zalm

Dat avocado’s erg gezond zijn weet iedereen inmiddels wel. Ze zitten vol met gezonde vetten die we hard nodig hebben.
We worden helaas nog steeds bang gemaakt voor vet door (onder andere) de producenten van light-producten. Maar wat gebeurt er als je van een “normaal product” een “light-product” wilt maken? Er wordt vet uitgehaald waardoor het product uiteindelijk vaak meer suiker bevat. En dat suiker slecht voor ons is hoef ik gelukkig niet meer uit te leggen.
Ik krijg vaak de vraag; wat kan ik dan nog meer doen met een avocado behalve een salade maken? Eigenlijk best wel veel want de avocado is heel veelzijdig.
Verwerk hem eens in warme gerechten zoals in deze soep. Het is nu winter dus eet ik de soep lekker warm, maar ik denk dat hij in de zomer koud ook erg lekker is.
1 grote sjalot
1 komkommer
1 moot wilde zalm (van ongeveer 125 tot 150 gram)
1 eetlepel olijfolie
2 eetlepels limoensap
1 theelepel fijn zeezout
vers gemalen zwarte peper naar smaak
2 avocado’s
100 gram gerookte zalm
1. Verwarm een soeppan op het gasfornuis.
2. Snipper de sjalot fijn.
3. Was de komkommer (niet schillen) en snijd deze in kleine blokjes.
4. Snijd de wilde zalm in stukjes.
5. Doe de olie in de pan en voeg direct de gesnipperde sjalot toe.
6. Roer de sjalot tot deze licht begint te verkleuren, voeg dan komkommer, wilde zalm, limoensap, zout en peper toe en laat dit 5 minuten op laag vuur garen.
7. Voeg de avocado en 200ml water toe en pureer met de staafmixer tot een egale soep. Je kan eventueel meer water toevoegen als je de soep dunner wilt.
8. Laat de soep nog 2 minuten verwarmen en zet het vuur uit.
9. Snipper de bieslook en snijd de gerookte zalm in dunne reepjes.
10. Schep de soep in kommen of borden en verdeel er de gerookte zalm en bieslook over.