Zeekraalsalade
Ik ben gek op zeekraal! Het is lekker zilt en heerlijk met het frisse van een appel die wat zurig van smaak is.
Nu ben ik alleen erg verrast door het onderzoek van het voedingscentrum. Uit een door hun opgemaakt rapport, blijkt dat zeekraal helemaal niet zo veel jodium bevat. Lees hier zelf maar het onderzoek. Vreemd… Want alles dat in de zee groeit zou jodium moeten bevatten. Hoe zou het dan toch komen dat zeekraal volgens het onderzoek geen jodium bevat? Ik heb hier lang mijn hersens over gekraakt en denk dat ik een logische verklaring heb gevonden (maar ik weet het niet zeker).
Na een stare-down van 10 minuten tussen mij en het doosje zeekraal, drong mij pas echt de tekst op de verpakking door. De zeewier is gekweekt. Als deze is gekweekt onder nagemaakte omstandigheden, zou het daardoor kunnen komen dat de zeekraal geen jodium bevat. Wellicht dat zeekraal die echt uit de zee komt, wel jodium bevat. Ik zou het erg interessant vinden als ze nog een onderzoek doen en daarbij verschil maken tussen wilde en gekweekte zeekraal.
En dan komt bij mij de volgende vraag op: hoe het zit met het gehalte jodium in zeewier? Wilde zeewier bevat jodium. Maar hoeveel zeewier wordt er inmiddels gekweekt om aan de toenamende vraag te voldoen en onder welke omstandigheden?Ik zou zeekraal zeker niet laten staan als je ziet dat deze gekweekt is, want het is nog steeds een goede bron van kalium, calcium, magnesium, ijzer, zink, mangaan en nog een aantal andere mineralen.
Ingrediënten (voor 2 personen):
100 gram zeekraal
2 eetlepels sesamzaad
2 sjalotjes
1 kwart appel
2 eetlepels sesamolie
vers gemalen zeezout en zwarte peper naar smaak
Bereiding zeekraalsalade:
- Snijd de zeekraal in stukjes van ongeveer een centimeter en doe in een kom.
- Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan tot het begint te verkleuren en voeg toe.
- Snipper de sjalotjes en voeg toe.
- Snijd de appel in fijne blokjes en voeg toe.
- Voeg sesamolie toe.
- Voeg zout en peper naar smaak toe. Let op: zeekraal is vrij zout van zichzelf dus voeg niet te veel zout toe.
- Roer door en serveer direct.
Ik gebruik de zeewiersalade als bijgerecht bij het avondeten. Ik ben gek op bloemkoolrijst maar wil daar graag nog wat groene groenten bij eten. Deze zeewiersalade is daar ideaal voor.
Maar je kan de salade ook voor de lunch eten met wat vis erdoor.