Bloemkoolpuree met tijmpaddenstoelen
Ik ben gek op paddenstoelen en eet ze het liefst iedere week. Ze zijn super gezond, vullen goed, bevatten weinig calorieën en je darmbacteriën worden er ook nog eens erg blij van. In mijn artikel over pre- en probiotica kun je alles lezen over een gezonde darmflora. Eigenlijk denk ik iedere dag wel aan de vrienden in mijn darmen die ervoor zorgen dat ik gezond blijf. Daarom voeg ik vaak extra vezels toe (prebiotica) in de vorm van psylliumvezels, inuline en/of galacto-oligosachariden. Deze met prebiotica verrijkte bloemkoolpuree is samen met de paddenstoelen een ideale combinatie om je darmbacteriën te voeden.
Psylliumvezels vind ik nog een voordeel hebben in de keuken, want door hun vermogen om vocht op te nemen is het een ontzettend goed bindmiddel. Ik maak bijna nooit meer een groentenpuree zonder psylliumvezels, omdat je puree er lekker stevig van wordt. Probeer te beginnen met één eetlepel en als je het nog iets dikker wilt, voeg dan gerust nog een eetlepel toe.
Ik had bij dit gerecht een handje vol gegrilde grote garnalen gegeten, maar je kunt er natuurlijk iets bijmaken wat jij zelf lekker vindt, van vis of kip tot een vegetarische of veganistische proteïnebron. Afhankelijk van hoe groot je bloemkool is, zal je misschien wat overhouden van de puree. Ik gebruik dat dan meestal voor de lunch de volgende dag.
Ingrediënten (voor 2 personen):
1 bloemkool
1 ui
2 tenen knoflook
1 bosje verse tijm
2 el olijfolie
150 g champignons
200 g oesterzwammen
2 el walnootolie
fijn zeezout en vers gemalen zwarte peper
Optioneel:
1 el psylliumvezels
2 tl inuline
Bereiding bloemkoolpuree met tijmpaddenstoelen:
- Stoom of kook de bloemkool gaar.
- Snipper de ui en knoflook.
- Rits de blaadjes van de takjes tijm.
- Verwarm een koekenpan (niet te heet) en voeg olijfolie, ui, knoflook en tijm toe.
- Laat alles zachtjes fruiten tot de ui glazig is geworden en een beetje begint te verkleuren. Roer af en toe door.
- Snijd de champignons in dunne plakjes en scheur de oesterzwammen in reepjes.
- Bak de paddenstoelen mee met het uimengsel tot ze net gaar zijn. Ik vind ze het lekkerst als ze nog een bite hebben.
- Maak de paddenstoelen op smaak met 1/2 tl zout en peper naar smaak. Houd ze warm.
- Pureer de bloemkool met walnootolie, 1 tl zout en peper naar smaak.
- Als je er voor kiest om psylliumvezels en/of inuline door de puree te doen, dan kun je dit nu geleidelijk toevoegen. Liefst voeg je het niet in één keer toe, omdat de kans op klonteren dan groot is.
- Serveer de puree op (diepe) borden, schep er de paddenstoelen omheen en maak het compleet met je eigen stukje vis, kip of een vega/vegan proteïnebron.
Dit recept:
- voldoet aan de regels van de Paleo-Lifestyle;
- is geschikt voor mensen die willen afvallen;
- is geschikt voor mensen met diabetes;
- is geschikt voor vegetariërs;
- is geschikt voor veganisten;
- is vrij van E-nummers;
- is vrij van graan- en zuivelproducten en daarom dus ook: glutenvrij, en lactosevrij.