Carpaccio van bietjes met haring
Haring vind ik na zalm de lekkerste vis die er is. Haring is een vette vis met veel omega-3 vetzuren. Ik denk dat ik je er altijd op zal blijven wijzen hoe verschrikkelijk belangrijk het eten van vis is.
De oermens kreeg de vetzuren omega-3 en omega-6 waarschijnlijk binnen in een verhouding van 1:1. Dit is een verhouding die in ons huidige voedingspatroon bij lange na niet wordt gehaald. Waarschijnlijk is dit tegenwoordig eerder een verhouding van 1:40! En waarschijnlijk denk je nu: waarom zou dat een probleem zijn?
Omega-3 werkt ontstekingsremmend en omega-6 ontstekingsbevorderend. Door een overvloed aan omega-6 in onze voeding blijven er diverse ontstekingsprocessen in ons lichaam “doorlopen”. Op deze manier kunnen er laaggradige ontstekingsziekten ontstaan. In het Engels wordt dit ook wel Low Grade Inflammation Disease genoemd; afgekort LGID (wellicht heb je er wel eens van gehoord). Auto-immuun aandoeningen, mentale stoornissen zoals depressie, psoriasis, allergieën, uitputtingsziekten zoals fibromyalgie en chronische pijn worden allemaal in verband gebracht met een laaggradige ontsteking in het lichaam.
De oorzaak van LGID is een verkeerde voeding. Zoals hiervoor uitgelegd speelt een verkeerde vetzuurverdeling (de verhouding tussen omega-3 en omega-6) een hele grote rol, maar er zijn nog meer oorzaken:
– voeding die te zuurmakend is (de PH waarde in het lichaam wordt te zuur), denk aan het gebruik van te veel zuivel (voornamelijk harde kazen zijn erg verzurend);
– een tekort aan voedingsvezels;
– voedingsmiddelen waarvan de bloedsuikerspiegel snel stijgt (suiker, suikerhoudende producten, graanproducten);
– voedingsmiddelen met toxische lectinen (lectinen zijn te vinden in onder andere graanproducten en peulvruchten zoals pinda’s en bonen);
– voedingsmiddelen met toxische saponinen (saponinen zijn te vinden in onder andere soja, pinda’s, peulvruchten en alfalfa);
– het gebruik van voedingsmiddelen met veel fructose.
Vis eten is dus verschrikkelijk belangrijk, maar er is meer nodig. Probeer voedingsmiddelen met veel omega-6 te vermijden. Schrap alle producten met zonnebloemolie (want dit bevat extreem veel omega-6), verminder (of nog beter: vermijd) het gebruik van graan- en zuivelproducten.
Om de ratio omega-3 en omega-6 te optimaliseren neem ik zelf ook altijd nog een kwalitatief goed omega-3 supplement. Wil je hier meer informatie over neem dan contact met mij op: wendy@paleo-lifestyle.nl.
Maar nu eerst de bietencarpaccio:
Een tijdje geleden kwamen mijn ouders onverwachts op visite en die blijven altijd graag een hapje mee eten. Ondanks dat ik niets had kunnen voorbereiden of bedenken voor het avondeten vond ik het toch leuk om iets speciaals op tafel te kunnen zetten anders dan een simpel bordje groenten met vlees of vis.
Ik heb altijd wel voorverpakte bietjes in huis voor noodgevallen en toevallig was ik die dag net naar de visboer geweest voor wat haringen.
Zie hoe ik een heel simpel voorgerechtje in elkaar knutsel!
Ingrediënten (voor 4 personen):
1 pak voorverpakte gekookte bietjes
olijfolie
fijn zeezout
vers gemalen peper
1 witte ui
1 zak gemengde salade
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel balsamico
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels pijnboompitten
4 haringen
handje blauwe bessen ter garnering
Bereiding:
1. Spoel de bietjes af onder de kraan. Soms komen er namelijk nog wat velletjes vanaf.
2. Gebruik een keukenmachine of mandoline om hele dunne plakjes van de bietjes te snijden.
3. Verdeel de plakjes biet over 4 borden.
4. Sprenkel wat olijfolie over de bietjes en strooi er zout en peper naar smaak over.
5. Snipper de ui in zeer kleine stukjes en strooi over de bietjes.
6. Doe de sla in een kom en meng er citroensap, balsamico en olie door.
7. Leg in het midden van ieder bord een bergje sla.
8. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en strooi deze over de salade.
9. Snijd de haringen in stukjes en leg deze op de sla.
10. Leg bovenop het bergje sla een paar blauwe bessen.
Eet smakelijk!