Frisse wortelsoep met gember en citroen
Ik ben gek op gember, maar ik weet dat het een vrij uitgesproken smaak heeft en dat dus niet iedereen het even lekker vindt. Misschien kan ik je overtuigen als je weet dat het gezond is.
Uit verschillende onderzoeken* blijkt dat gember een zeer positieve uitwerking heeft op de bloedsuikerspiegel. Als je nog even wilt nalezen hoe het precies werkt met de bloedsuikerspiegel, lees dan de paleo ABC hierover.
De onderzoeken waaruit de positieve invloed van gember blijkt zijn uitgevoerd met patiënten die diabetes type 2 hebben.
Diabetes type 2 wordt ook wel ouderdomsdiabetes genoemd omdat het vroeger voornamelijk voorkwam bij mensen die wat ouder waren. Helaas krijgen ook steeds meer jongere mensen diabetes type 2. Bij dit type diabetes wordt er nog wel insuline aangemaakt (al is het soms te weinig) maar reageert het lichaam er niet goed meer op. Dit heet ook wel insulineresistentie.
Veel mensen zijn insulineresistent of beginnend insulineresistent zonder dat ze het weten. Dat komt doordat de klachten vaak wat vaag zijn. Deze insulineresistentie komt onder andere door (een combinatie van) het veelvuldige gebruik van koolhydraten (suikers), het onderhavig zijn aan stress en een tekort aan lichaamsbeweging. Grote kans dus dat jouw bloedsuikerspiegel ook wat verstoort is.
Uit voormelde onderzoeken blijkt dat gember de insulineresistentie verbetert. Het lichaam reageert na gebruik van gember dus weer beter op de aangemaakte insuline.
De mensen in het onderzoek kregen gembercapsules. Wil je meer weten over het gebruik van gembercapsules, neem dan contact met mij op: wendy@paleo-lifestyle.nl
*Diverse publicaties over de positieve invloed van gember op de bloedsuikerspiegel zijn te vinden in de volgende vaktijdschriften:
– Complementary Therapies in Medicine;
– International Journal of Food Sciences and Nutrition.
3 eetlepels olijfolie
200 gram witvis (bijvoorbeeld kabeljauw)
20 gram (geschilde) verse gember
800 gram wortels
1 citroen
2 theelepels fijn zeezout
vers gemalen zwarte peper naar smaak
- Doe de olie in een soeppan (nog niet verwarmen).
- Snijd de vis in stukjes en doe eveneens in de pan.
- Rasp de gember boven de pan.
- Bak de vis tot deze gaar is.
- Boen de wortels schoon en snijd ze in plakken. Bak ze 2 minuten mee met de vis.
- Boen de citroen goed schoon en rasp van de halve citroen de schil af.
- Pers een halve citroen uit en haal de pitjes uit het sap.
- Voeg citroenrasp en sap samen met 1 liter water toe en laat 8 minuten koken.
- Pureer het geheel met een staafmixer tot een gladde soep.
- Maak op smaak met peper en zout.
De soep is lekker als voorafje maar ook lekker om als lunch te eten. Geen mogelijkheid om de soep op je werk op te warmen? Neem hem dan mee in een thermoskan.