Gevulde kalkoen met puree
Probeer eens een avondmaaltijd te maken zonder pasta, rijst of aardappels. Dit gerecht is ruim voldoende om de rest van de avond geen trek meer te hebben.
Het ziet er misschien wat indrukwekkend uit, maar het is vrij makkelijk te maken. Al bewaar ik dit recept wel vaak voor het weekend als ik iets meer tijd heb om te koken, het neemt namelijk wel wat langer in beslag dan de standaard doordeweekse avondhap. De wortelpuree is erg simpel en maak ik ook wel eens doordeweeks bij een stukje gestoomde of gebakken vis.
Dit recept is bij mij thuis trouwens redelijk populair bij vrienden die komen eten!
4 zongedroogde tomaten (gedroogd uit een zakje, niet op olie*)
4 plakken Prosciutto (of andere gedroogde ham)
2 kalkoenfilets
100 gram groene aspergetips
700 gram wortels
2 eetlepels olijfolie
2 takjes verse rozemarijn
1 theelepel fijn zeezout
vers gemalen zwarte peper
1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
2. Week de tomaten in een paar eetlepels heet water.
3. Scheur 2 grote vellen aluminiumfolie af en leg deze op het aanrecht.
4. Leg op ieder vel aluminiumfolie 2 plakken Prosciutto naast elkaar. Laat ze iets overlappen.
5. Snijd de kalkoenfilets in de lengte in en vouw deze als een vlinder open. Duw met de vlakke kant van een groot mes goed op de filets om ze wat platter te maken.
6. Leg de filets opengevouwen op de Prosciutto.
7. Knijp het water uit de zongedroogde tomaten.
8. Leg 2 tomaten en ongeveer 6 tot 8 aspergetips op één kant van ieder van de opengevouwen filets.
9. Klap nu de lege kant van de opengevouwen filets over de vulling.
10. Rol de filets nu op zodat de Prosciutto er mooi omheen valt en vouw het aluminiumfolie dicht.
11. Leg de pakketjes in een ovenschaal en bak ze in 25 minuten gaar.
12. Begin nu met de wortelpuree; was de wortels goed en boen eventueel achtergebleven vuil af met een groenteborsteltje. Snijd de wortel in kleine stukjes en kook ze in 10 minuten gaar.
13. Giet de wortels af (vang wat van het kookvocht op).
14. Rits van 1 takje rozemarijn de naaldjes en voeg deze bij de wortels samen met de 2 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels kookvocht, zout en peper naar smaak. Pureer met een staafmixer tot een puree.
15. Kook de overgebleven asperges in 4 minuten gaar.
16. Zoek een vormpje voor de wortelpuree (een glas of bijvoorbeeld een klein schaaltje) en vet dit in met een beetje olijfolie. Vul de vormpjes met wortelpuree en stort dit op het bord.
17. Haal de kalkoenfilets uit de folie, snijd ze in plakken en leg ze samen met de gekookte asperges op het bord.
*zongedroogde tomaten in een potje worden altijd bewaard in zonnebloemolie. Wil je weten waarom juist zonnebloemolie niet valt onder paleoprincipe, dan verwijs ik je graag naar het artikel “vetten” op mijn website: Het Paleo ABC.