Italiaanse kalkoen
Ik ben gek op de smaken uit Italië! De meeste mensen denken bij Italiaans eten aan pizza en pasta, maar de echte Italiaanse keuken is zoveel meer dan dat. Het tafelkleed op de foto heb ik op een authentiek Italiaans marktje gekocht in een mooi oud romantisch stadje. Ik ben daar vaak op vakantie geweest en daar dus ook vaak uit eten geweest.
Het enige jammere van de Italiaanse avondmaaltijd is dat deze zo laat gegeten wordt. Als je om 21:00 uur een restaurant binnen stapt, tref je daar voornamelijk toeristen aan. De echte Italianen komen nog later. Ik eet het liefst om 18:00 uur en daarna de hele avond niets meer. Dit is heel goed voor je gezondheid, omdat hierdoor je immuunsysteem tot rust kan komen. En als je daarna tot 12 uur de volgende niets eet, heb je een perfecte periode gevast. Probeer dit één of twee keer in de week te doen en je bent al bezig met intermittent fasting. Intermittent fasting heeft overigens nog veel meer gezondheidsvoordelen. Nieuwsgierig? Koop mijn boek De Ontbijtmythe en lees het artikel over intermittent fasting.
Ingrediënten (voor 2 personen):
Marinade
3 el olijfolie
2 el balsamico
1 el citroensap
rasp van een halve citroen
5 g verse tijm
1/2 rode ui
3 tenen gefermenteerde knoflook (of 2 gewone)
1/2 tl fijn zeezout
vers gemalen zwarte peper
Overige ingrediënten (voor 2 personen):
2 kalkoenfilets
300-400 g bloemkoolrijst
1 komkommer
2 el kokosolie of 2 el ghee
Bereiding gemarineerde kalkoen:
- Doe alle ingrediënten van de marinade in de kleine kom van een keukenmachine en mix. Als je geen keukenmachine hebt, snijd je de ui, knoflook en tijm eerst goed fijn om daarna met de overige ingrediënten in een vijzel fijn te stampen.
- Sla met een vleeshamer (of een zware koekenpan) de filets plat.
- Leg de filets in een bakje en doe de marinade erover. Verdeel de marinade goed over de filets en laat ze een nacht in de koelkast staan.
- Snijd de komkommer met een kaasschaaf in dunne plakken. Snijd de plakken vervolgens in de lengte door.
- Bereid de bloemkoolrijst voor (tenzij je kant en klare bloemkoolrijst hebt gekocht).
- Haal de kalkoenfilets uit de marinade en laat overtollige marinade in de schaal (gooi de marinade niet weg).
- Verwarm kokosolie of ghee in een braadpan en bak de kalkoenfilets gaar. De tijd is een beetje afhankelijk van hoe dik ze zijn.
- Bak ondertussen de bloemkoolrijst gaar.
- Als de kalkoenfilets gaar zijn, haal je ze uit de pan en doe je de resterende marinade met de komkommer in de pan.
- Verwarm de komkommer twee minuten in de marinade en schep daarna op twee borden.
- Maak torentjes van de bloemkoolrijst door het in een kopje te scheppen, aan te drukken en daarna onderste boven op een bord uit te storten.
- Leg de kalkoen op de komkommer en garneer met wat verse tijm.