Gehaktballetjes met mangomayonaise
Jamaicaans is niet echt een heel bekende keuken. Ik ben op het idee voor dit recept gekomen toen ik in Londen was in de herfst van 2015. In Camden Town is een permanente markt die Camden Market heet. Wat een geweldige markt is dit!
De leuke kleine winkeltjes en kraampjes verkopen van alles! Denk aan souvenirs, kleding, sieraden, tassen, woonaccessoires, antiek, hoeden en eigenlijk te veel om op te noemen.
Maar behalve dat zijn kleine eettentjes oververtegenwoordigd! Ik heb nog nooit zoveel soorten keukens bij elkaar gezien; Thais, Mexicaans, Afrikaans, Italiaans, Chinees, Indiaas, Japans, Spaans, Arabisch, Surinaams, Braziliaans en ga zo maar door. Je weet van gekkigheid niet waar je wilt eten omdat je alles wilt proeven.
Tussendoor ben ik nog op de foto gegaan met de stadsomroeper..
Omdat ik mijn lunch toch zo veel mogelijk volgens de Paleo-Lifestyle wilde eten heb ik gekozen voor Jamaicaans.
Ik kocht een schotel met Jamaicaans gekruid kippenvlees met mangomayonaise, een koekje van zoete aardappel, sla en gebakken bakbanaan. Het was een heerlijke maaltijd!
Ik heb deze gehaktballetjes daarom ook van kip gemaakt maar gestoomd in een stoommandje in plaats van gebakken. Door stomen blijven ze heerlijk mals. Kip kan soms zo uitdrogen tijdens het bakken en dat vind ik jammer. De mangomayonaise geeft een heerlijke zomerse smaak aan het gerecht.
Je kan er eigenlijk van alles bij eten. Ik heb wat koolraap gebakken en een groene salade gemaakt. Volgende keer maak ik er bloemkoolrijst bij.
De gehaktballetjes zijn ook lekker als borrelhapje en omdat dit recept voor een grote hoeveelheid is, heb ik morgen voor de lunch ook nog wat over.
Voor de gehaktballetjes
800 gram kippendijenfilet
(dit is malser vlees dan gewone filets)
2 eieren
2 sjalotten
4 tenen knoflook
1 eetlepel limoensap
een stukje verse gember (ongeveer 8 gram)
1,5 theelepel fijn zeezout
1 theelepel kaneel
1 theelepel tijm (poeder)
½ theelepel chilipoeder
½ theelepel piment
½ theelepel nootmuskaat
Voor de mangomayonaise
100 gram mango
150 gram paleo mayonaise
- Als je geen mayonaise meer in de koelkast hebt staan, maak deze dan eerst volgens dit recept.
- Pureer de mango en roer met een lepel de mayonaise erdoor.
- Doe alle ingrediënten voor de gehaktballetjes in een keukenmachine en mix tot gehakt.
- Bekleed de bodem van een bamboe stoommandje met bakpapier. Ik heb een stoommandje met 2 verdiepingen dan kan je een grotere portie in één keer maken.
- Schep met een eetlepel een portie kipgehakt op, vorm met je handen een balletje en leg in het stoommandje.
- Stoom de balletjes in 8 tot 10 minuten gaar. De tijd hangt af van hoe groot je de balletjes hebt gemaakt. Test een balletje door deze door midden te snijden.
- Schep de mangomayonaise vlak voor het opdienen over de balletjes.
Nog nooit een stoommandje gebruikt?
Ze zijn ideaal en makkelijk in gebruik. Neem een grote koekenpan, vul deze met water, breng het water aan de kook en plaats het mandje in de pan. Zorg dat er niet te veel water in de pan zit, het water mag niet in contact komen met het te stomen eten dat in de pan ligt.