Kip curry met zoete aardappel
Kan iemand mij vertellen waarom ik zes schorten in de keukenkast heb liggen en er nooit één aan doe. Erger nog: ik ga gewoon in de keuken aan de slag met een witte broek en wit shirt terwijl ik curry ga maken…
Dat terzijde, want ik wil jullie vertellen over een hele leuke samenwerking tussen mij en Le Creuset! Ik ben al jarenlang groot fan van dit merk en heb in die tijd al een paar pannen aan mijn uitzet toegevoegd (dus zelf gekocht). De eerste reactie van de meeste mensen is “mooi!”, snel gevolgd door “duur!”. Maar als ik erover nadenk, valt de prijs van een pan reuze mee. Ik kocht vroeger altijd Tefal pannen (ja die met giftige teflon, don’t judge me, ik wist toen niet beter) en die hielden het bij mij niet langer uit dan een jaartje. Gemiddeld had ik er twee tot drie. Dus reken maar uit. Mijn eerste pan van Le Creuset kocht ik 5 jaar geleden, ziet er uit als nieuw en gaat mij waarschijnlijk overleven. Hij slijt niet, dus ik hoef hem nooit te vervangen! Uiteindelijk ben ik met een Le Creuset pan dus goedkoper uit. Afgezien van de geweldige kwaliteit van de pannen van Le Creuset is het ontwerp tijdloos, net als de meeste kleurencollecties. En als je toch voor trendy wilt is het ook geen probleem, want ze hebben met grote regelmaat een collectie met hippe kleuren.Deze Baltidish is onderdeel van de samenwerking met Le Creuset en kreeg ik om voor jullie uit te proberen. Ik ben nu zwaar verliefd op deze pan en kan niet meer zonder. Het is een pan die ontworpen is speciaal voor het maken van curry’s. Dat komt goed uit want ik ben gek op curry’s, ik eet ze bijna iedere week. Le Creuset schrijft het volgende over de Baltidish: “Balti is een kookmethode die zijn roots vindt in Noord-Pakistan. Net als bij Indiase curry’s zijn typische ingrediënten voor een Balti-gerecht: gemarineerd vlees, groenten en specerijen. Het eten wordt gekookt en geserveerd in een wokachtige kom en vervolgens verdeeld over de gasten aan tafel met naan, een plat brood dat lijkt op pita. En omdat het gemaakt is van duurzaam gietijzer, wordt de balti gelijkmatig warm over de hele kom en het houdt de warmte langer vast.”
Ik ben van plan om nog een andere curry gerecht met je te gaan delen (gemaakt in de Baltidish), maar ik heb nog een andere pan van Le Creuset gekregen die ik eerst voor je ga testen. En bij testen hoort natuurlijk een lekker en nieuw recept, dus hou mijn website in de gaten!
Ingrediënten Kip curry met zoete aardappel (voor 2 personen):
1 ui
1 rode peper
30 g verse gember
2 tenen knoflook
1 tl komijn
1 tl kerrie
2 tl Garam Masala
1 tl fijn zeezout
300 g tomaten
200 ml kokosmelk
1 bloemkool
300 g zoete aardappel
200-250 g kippendijen
1 el kokosolie
1 el olijfolie
1 tl fijn zeezout
vers gemalen peper
verse koriander
1 el blanke amandelen
Bereiding Kip curry met zoete aardappel:
- Doe ui, rode peper, gember, knoflook, komijn, kerrie, garam masala, zout, tomaten en kokosmelk in een keukenmachine of blender en mix tot een gladde saus.
- Bereid de bloemkoolrijst voor door de bloemkool in de keukenmachine tot rijstkorrels te raspen of in de keukenmachine met een hakmes fijn te malen. Lees dit recept voor de uitgebreide omschrijving van het maken van bloemkoolrijst.
- Snijd de zoete aardappel in kleine blokjes.
- Snijd de kip in stukken.
- Smelt de kokosolie in de Baltidish.
- Voeg de kip en zoete aardappel toe en bak 5 minuten.
- Voeg de saus toe en laat 10 tot 15 minuten pruttelen. Controleer of de zoete aardappel gaar is door een stukje te proeven. De kooktijd is afhankelijk van hoe groot je de zoete aardappel hebt gesneden.
- Doe de bloemkoolrijst met olijfolie, zeezout en peper naar smaak in een pan en bak in 4-5 minuten gaar.
- Doe bloemkoolrijst met een paar scheppen curry op een bord en strooi er koriander over en een paar amandelen.
- Eet smakelijk!