Koolhydraatarme spaghetti in witte saus
Het is niet nieuw om spaghetti te maken van groenten. Pasta van courgette is namelijk razend populair. Alleen gebruik ik liever niet te vaak courgette, omdat het lectinen bevat. Courgette bevat zaden en behoort daarom eigenlijk tot de vruchten (het wordt ook wel een vruchtgroente genoemd). Pompoen, komkommer, tomaat en paprika zijn ook vruchtgroenten (bekijk hier de hele lijst vruchtgroenten). De suikers in vruchten en vruchtgroenten geven je centrale besturingssysteem het signaal dat de winter er aan komt, waardoor je lichaam vet gaat opslaan voor moeilijkere tijden. Als je wilt afvallen werkt het overmatig gebruik van vruchten en vruchtgroenten je juist tegen.
Daarnaast bevatten vruchtgroenten lectines welke gezondheidsproblemen kunnen opleveren. Ze maken de darmwand stuk en eenmaal in het lichaam aangekomen (dus de darmwand gepasseerd), plakken lectines aan cellen in het lichaam waardoor ze de communicatie tussen cellen onderling verstoren. De verstoorde communicatie komt doordat ze verkeerde signalen aan een cel geven of omdat ze een bepaald hormoon nabootsen. Voor gezonde mensen is het af en toe eten van lectines geen enkel probleem, maar houdt er rekening mee dat er dus bepaalde groenten zijn die lectines bevatten die bij sommige mensen wel gezondheidsproblemen kunnen opleveren. Ben je benieuwd of lectines bij jou een probleem zijn, boek dan een consult op wendy@paleo-lifestyle.nl.
Vanwege de lectines in courgette gebruik ik liever rettich voor mijn spaghetti. Een rettich is een lange witte wortelvormige groente die niet altijd in de supermarkt te koop is, maar wel vaak op de markt of bij de groente speciaalzaak. Deze groente leent zich perfect om spaghetti van te maken. Hij breekt namelijk niet, blijft lekker stevig als je hem kookt of bakt en is mooi wit, zodat het bijna op echte spaghetti lijkt.
Bij deze koolhydraatarme spaghetti kun je een eiwitbron naar keuze serveren. Zin in vis? Bak er een stukje zalm of kabeljauw bij of roer er garnalen door. Heb je een vega dag? Kook er een paar eitjes bij. Je kunt ook stukjes kip bakken en door de saus roeren.
Ingrediënten (voor 2 tot 3 personen):
1 kleine bloemkool
1 ui
2-3 tenen knoflook
1 tl kokosolie of ghee
1 el tapiocazetmeel
250 ml kokosmelk
1 el citroensap
200 ml water
1,5 tl fijn zeezout
vers gemalen zwarte peper naar smaak
1 rettich
Bereiding Koolhydraatarme spaghetti:
- Stoom de bloemkool gaar.
- Snijd de ui en knoflook fijn.
- Smelt kokosolie of ghee in een pan en fruit ui en knoflook ongeveer 6-8 minuten.
- Weeg 500 gram van de gare bloemkool af.
- Roer tapiocazetmeel door de kokosmelk.
- Doe de bloemkool met ui en knoflook, kokosmelk, citroensap, water, zout en peper in een blender en mix goed. Je kunt ook alles in de pan doen en met een staafmixer tot een gladde saus pureren.
- Draai spaghetti van de rettich met een spiraalsnijder. Ik gebruik deze van Lurch.
- Doe de saus in de pan en roer er de spaghetti door. Verwarm 6 tot 8 minuten. Tussendoor proef ik de spaghetti even om te kijken hoe gaar ze zijn. Ik hou ervan als de spaghetti nog een lekkere bite heeft, maar misschien wil jij ze wel wat zachter.
Dit recept:
- voldoet aan de regels van de Paleo-Lifestyle;
- is geschikt voor mensen die willen afvallen;
- is geschikt voor mensen met diabetes;
- is geschikt voor vegetariërs;
- is geschikt voor veganisten;
- is vrij van E-nummers;
- is vrij van graan- en zuivelproducten en daarom dus ook glutenvrij, en lactosevrij.