Paleo kip pilav met ananas
De oorsprong van pilav lijkt uit de vroeg-Ottomaanse keuken te komen. Het is dus van Turkse afkomst. Hiermee kan ik weer een recept toevoegen aan mijn collectie wereldgerechten.
Binnenkort ga ik op vakantie naar Portugal en daar hoop ik de nodige culinaire inspiratie op te doen. Ik ben helemaal niet bekend met de Portugese keuken, dus ik ben erg benieuwd met welke paleo-gerecht-ideeën ik terug kom van vakantie.Als je gaat googlen op pilav zie je de meest uiteenlopende variaties. Het is wel altijd een gerecht met rijst. Dat kunnen we natuurlijk makkelijk vervangen door bloemkoolrijst en verder is het gewoon lekker variëren met ingrediënten die je in huis hebt.
In plaats van ananas kan je ook eens perzik of nectarine gebruiken en ik kom zelfs pilav met sinaasappel tegen.
En paprika kan je vervangen door courgette of champignons.
Het is jammer dat ik geen pijnboompitten meer in huis had. Die had ik namelijk willen roosteren en door de bloemkoolrijst willen roeren. Volgende keer dan maar.
Ingrediënten (voor 2 personen):
250 gram kipfilet
1 ui
2 tenen knoflook
1 rode paprika
200 ml tomatenpuree (uit pak zonder toevoegingen)
1 theelepel djahé (of een stuk verse gember)
1 theelepel paprikapoeder
mespunt cayennepeper
1 theelepel fijn zeezout
zwarte peper naar smaak
200 gram verse ananas
1 kleine bloemkool
olijfolie
Bereiding kip pilav:
- Snijd de kip in blokjes.
- Snipper de ui.
- Snijd de knoflook fijn.
- Snijd de paprika in blokjes.
- Doe kip, ui, knoflook, paprika, tomatenpuree, djahé, paprikapoeder, cayennepeper, zout en peper in een pan en laat 10 minuten garen.
- Maak de ananas schoon en snijd 200 gram in stukjes.
- Voeg de ananas samen met 2 eetlepels olijfolie toe aan de pilav en houd de pilav warm.
- Snijd de bloemkool in roosjes en doe ze in gedeelten in de keukenmachine. Zet de keukenmachine aan tot er “rijstkorrels” ontstaan.
- Doe de bloemkool met 1 eetlepel olijfolie in een pan en bak 3 tot 4 minuten tot de bloemkool net gaar is.
- Je kan de bloemkoolrijst en de pilav los op een bord scheppen maar op de foto heb ik het als volgt gedaan. Neem een ruime kom en doe daar een flinke schep pilav in. Vul de rest van de kom met bloemkoolrijst en druk goed aan. Zet een bord op de kom en draai het geheel in één keer om.