Paleo panna cotta
Deze maagdelijk witte panna cotta is gemaakt op basis van kokosmelk en cashewnoten en daardoor lactosevrij en glutenvrij. Steeds meer mensen eten lactosevrij en dat is eigenlijk heel logisch. Als jij lactose-intolerant bent, ben je niet de uitzondering, maar de regel. Lees maar mee: lactose is melksuiker, het komt voor in zuivelproducten (dus ook in moedermelk) en wordt afgebroken door lactase. In de tijd dat wij nog leefden als jager en verzamelaars werden er geen melkproducten van andere zoogdieren gebruikt en kregen we dus alleen in de borstvoedingsperiode lactose binnen. Tijdens deze periode maakt je lichaam lactase aan, een enzym dat nodig is om lactose af te breken. Op een dag ben je klaar met borstvoeding, ga je volwassen mensenvoedsel eten en zou je daarna normaal gesproken nooit meer moedermelk binnen krijgen (en al helemaal niet van andere zoogdieren). Na het eindigen van de borstvoedingsperiode hoort het lichaam op te houden met de productie van lactase, want in de oertijd hoefde je toch geen lactose meer af te breken.
De problemen komen als je na je borstvoedingsperiode toch nog zuivelproducten gebruikt en lactose binnenkrijgt. Als je lichaam geen of niet voldoende lactase maakt, komt de lactose onverwerkt in de dikke darm terecht. De daar aanwezige bacteriën gaan er mee aan de slag en de lactose gaat gisten, wat darmproblemen kan opleveren. Mensen gebruiken zuivel na de borstvoedingsperiode (op evolutionaire schaal gezien) pas vrij kort, namelijk zo’n 3.000 jaar. Dit afgemeten tegen de totale evolutie die nodig was om tot de huidige mens te komen, ongeveer 6 miljoen jaar, is het dus logisch dat onze genen zich (nog) niet volledig op het gebruik van zuivel hebben aangepast.
Ingrediënten (voor 2 personen):
50 g cashewnoten
250 ml water
250 ml kokosmelk
snufje fijn zeezout
1 el erythritol of stevia naar smaak
merg van een half vanillestokje
8 g agar agar
4 el extra kokosmelk
1 el kokosschaafsel
Bereiding Paleo panna cotta:
- Als je de tijd hebt, laat de cashewnoten dan eerst een nachtje weken in water en gooi het water daarna weg. Doe de cashewnoten met 250 ml vers water in een blender en mix een minuut. Er moet een melkachtige substantie ontstaan met zo min mogelijk stukjes (laat de blender indien nodig nog iets langer aan staan). Het mooiste resultaat krijg je in een powerblender zoals de MontAna Mark 1.
- Voeg kokosmelk, zeezout, zoetmiddel, vanille en agar agar toe en mix kort.
- Giet alles in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat twee minuten zachtjes garen en verdeel het over vier vormpjes.
- Laat de panna cotta een paar uur in de koelkast opstijven.
- Stort de panna cotta op een bordje, giet er een eetlepel kokosmelk over en bestrooi met kokosschaafsel.
Dit recept:
- voldoet aan de regels van de Paleo-Lifestyle;
- is geschikt voor mensen die willen afvallen;
- is geschikt voor mensen met diabetes;
- is geschikt voor vegetariërs;
- is geschikt voor veganisten;
- is vrij van E-nummers;
- is vrij van graan- en zuivelproducten en daarom dus ook glutenvrij, en lactosevrij.