Paleo roomkaas met bieslook
Ik moet altijd erg mijn best doen om kaas te laten staan. Niet dat ik het ooit koop, want in de winkel kan ik mij prima inhouden als het gaat om het laten staan van producten die niet behoren tot de Paleo-Lifestyle. Maar als ik op een verjaardag ben en er staat kaas… Tja, dan ben ik om.
Ik heb een paar weken geleden edelgistvlokken ontdekt. Edelgist heeft een heerlijke hartige smaak die bijna als kaasachtig te omschrijven valt.
Gist is een micro-organisme, een schimmel, bestaande uit één cel. Je kent natuurlijk de bekende schimmelkazen zoals brie, camembert, gorgonzola of roquefort. Maar ook bier, wijn en brood worden met behulp van gist gemaakt. Bier- en wijngist gebruiken de glucose uit de drank en zetten dit onder andere om in alcohol waardoor er bier of wijn ontstaat. We maken dus al eeuwen gebruik van gist.
Edelgist is een gedeactiveerd gist. Gedeactiveerd betekent dat het gist niet meer leeft. Je kan het dus niet meer gebruiken om voedingsmiddelen te laten gisten zoals dat je doet bij bijvoorbeeld het maken van brood (gist in brood zorgt voor de luchtigheid doordat het koolzuurgas produceert). Gedeactiveerd gist zoals edelgistvlokken wordt dus voornamelijk als smaakmaker gebruikt.
Omdat edelgistvlokken gedeactiveerd (dood) zijn, kan het product ook gebruikt worden door mensen die niet tegen normaal (actief) gist kunnen.
Verder is edelgist van nature een bron van veel soorten B-vitaminen.
200 gram cashewnoten
1 theelepel fijn zeezout
100 ml (bron)water
5 gram agar agar
250 ml kokosmelk
flinke bos bieslook
2 eetlepels edelgistvlokken
1 komkommer
- Week de cashewnoten een nacht in water.
- Laat de cashewnoten uitlekken en gooi het water weg.
- Doe de cashewnoten in een keukenmachine met 100 ml (bron)water en zout en mix lang tot er een supergladde massa is ontstaan.
- Voeg de agar agar toe aan de kokosmelk en roer door.
- Verwarm de kokosmelk en laat 2 minuten zachtjes garen. Roer regelmatig.
- Voeg de kokosmelk bij het cashewmengsel en roer door.
- Snipper de bieslook en voeg toe.
- Voeg de edelgistvlokken toe.
- Roer het geheel goed door en doe het over in een vorm die je hebt bekleed met huishoudfolie of bakpapier.
- Laat de kaas 2 uur opstijven in de koelkast.
- Serveer de kaas op plakjes komkommer.
Dit recept:
- voldoet aan de regels van de Paleo-Lifestyle;
- is geschikt voor mensen die willen afvallen;
- is geschikt voor mensen met diabetes;
- is geschikt voor vegetariërs;
- is vrij van E-nummers;
- is vrij van graan- en zuivelproducten en daarom dus ook glutenvrij, en lactosevrij.