Paleo tzatziki
Vandaag was ik een beetje verbaasd toen ik tot de ontdekking kwam dat ik nog geen enkel Grieks recept op mijn website heb staan. Ik heb alle wereldgerechten doorgenomen, maar niets gevonden. En dat terwijl ik zo gek ben op Griekenland, de altijd vriendelijke mensen daar en het Griekse eten. Daar moet dus verandering in komen. Als eerste maak ik de zeer bekende tzatziki in een paleo variant. Ik denk dat moussaka of souvlaki het volgende gerecht wordt. Heb jij een favoriet Grieks recept waarvan je een paleo variant zou willen hebben? Laat het mij in de reacties onder het bericht weten.
Wat ik zo lekker vind aan tzatziki is dat het overal bij past en zo veelzijdig is. Je kunt het natuurlijk als voorafje serveren en brood vervangen door plakjes komkommer om het op te smeren. Maar je kunt het ook in kleine schaaltjes als saus bij hoofdgerechten doen. Het smaakt lekker op alle vlees en vis, maar ook op groenten. Gisteren heb ik de tzatziki gegeten bij gepofte zoete aardappels van de barbecue.
Ingrediënten:
½ komkommer
½ tl fijn zeezout
1 bakje kokosyoghurt
4 tenen knoflook
1 el extra vergine olijfolie (dus van de eerste koude persing)
1 el witte wijnazijn of citroensap
1 el gedroogde dille
vers gemalen zwarte peper naar smaak
Bereiding Paleo tzatziki:
- Schil de komkommer en halveer hem in de lengte. Schep de zaadlijsten eruit.
- Rasp de komkommer en doe hem in een zeef.
- Roer er het zout doorheen en zet de komkommer weg. Door het zout trekt het vocht eruit. Doordat de komkommer in een zeef zit loopt het vocht gelijk weg. Zet er wel even een schoteltje onder.
- Schep de kokosyoghurt in een mengkom.
- Pers de tenen knoflook uit en doe bij de kokosyoghurt. Dit is mijn favoriete knoflookpers.
- Druk met de bolle kant van een lepel het laatste vocht uit de komkommer en voeg aan de kokosyoghurt toe.
- Voeg ook olijfolie, wijnazijn of citroensap, dille en zwarte peper aan de kokosyoghurt toe en roer goed.
- Proef de tzatziki en voeg eventueel nog zout en peper toe.
- Niet iedere kokosyoghurt is even dik. Als je de tzatziki iets dikker wilt hebben kun je een halve theelepel xanthaangum toevoegen.
Dit recept is:
- geheel “Paleo proof”;
- geschikt voor mensen die willen afvallen;
- te gebruiken voor mensen met diabetes;
- vegetarisch;
- ook voor veganisten bestemd;
- vrij van graan- en zuivelproducten en daarom dus ook glutenvrij, en lactosevrij.