Panzanella
Panzanella is een Italiaanse broodsalade. Deze salade werd vroeger door arme (voornamelijk Toscaanse) boeren gemaakt om restjes oud brood (maar ook overige ingrediënten) te verwerken. Tegenwoordig wordt het in Toscane door iedereen gegeten en hebben veel restaurants het als voorgerecht op hun menukaart staan. Ik heb deze salade leren kennen in mijn vakantie naar Toscane. Omdat brood niet tot de Paleo-Lifestyle behoort heb ik mijn eigen variant bedacht. Ik heb dan wel geen restjes oud brood op te maken, maar de smaken van de salade waren zo lekker dat ik dit gerecht wel moest namaken.
2 rode paprika’s
2 teentjes knoflook
olijfolie
1 kleine bloemkool
1 kleine rode ui
3 eetlepels rode wijnazijn
1 theelepel fijn zeezout
vers gemalen zwarte peper
1 eetlepel kappertjes
4 tomaten
1/2 komkommer
1 blikje ansjovisfilets op olijfolie (geen zonnebloemolie)
6 takjes verse basilicum
1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
2. Snijd de paprika’s in de lengte door en verwijder de zaadlijsten.
3. Rooster de paprika’s in de oven in 20 minuten gaar (met het velletje naar boven).
4. Doe de bloemkool in de keukenmachine en hak deze fijn. Het hoeft niet heel erg fijn, een paar seconden in de keukenmachine is al voldoende. Het beste kan je dit in drie of vier gedeelten doen.
5. Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een hapjespan of grote koekenpan en pers de knoflook erboven uit. Fruit de knoflook 2 minuten.
6. Voeg de bloemkool toe en bak 4 minuten. Roer regelmatig om.
7. Doe in een grote saladeschaal de rode wijnazijn, 2 eetlepels olijfolie, zout en peper en roer goed door.
8. Snijd de ui in flinterdunne reepjes en voeg bij de dressing.
9. Voeg kappertjes toe.
10. Snijd de tomaten in kwarten en haal de zaadjes eruit. Snijd ze daarna in kleinere blokjes en voeg ze toe.
11. Snijd de komkommer in de lengte door. Snijd de helften nu nogmaals in de lengte door. Snijd de zaadjes eruit. Snijd de komkommer in kleine blokjes en voeg toe.
12. Ontvel de paprika’s, snijd deze in kleine stukjes en voeg toe.
13. Laat de ansjovis uitlekken, spoel ze goed uit onder koud stromend water, snijd ze in kleine stukjes en voeg toe.
14. Scheur de blaadjes basilicum in kleine stukjes en voeg toe.
15. Roer de salade goed door en garneer met een takje basilicum. Besprenkel aan tafel eventueel nog met wat extra olijfolie.