Zuurkoolschotel met appel en kaneel
Bijna iedereen heeft wel eens zuurkool gegeten toch? Maar weet je ook wat het precies is?
Voordat ik mij in eten ging interesseren had ik er nog nooit bij stil gestaan wat zuurkool nu echt is, of hoe het gemaakt wordt. Voor mij was het gewoon kool, maar dan zuur. En erg handig dat het in een pakje zat waar een lange houdbaarheidsdatum op stond…
Zuurkool is gefermenteerde witte kool. Fermentatie is het omzetten van biologische materialen met behulp van bacteriën, celculturen of schimmels. Hetzij in afwezigheid van zuurstof (anaeroob) of in aanwezigheid van zuurstof (aëroob).
Eigenlijk laten we onze verse groenten dus eerst rotten voordat we ze opeten.
Wie heeft er nog trek?Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn voor mensen altijd al een belangrijke voedselbron geweest. De oermens sloeg zijn voedsel soms weken- of maandenlang op in de grond, waardoor het veel fermentatiebacteriën bevatte. In onze huidige voeding krijgen we deze bacteriën nauwelijks tot niet meer binnen.
Aan witte kool worden melkzuurbacteriën toegevoegd (ook wel lactobacteriën genoemd). De fijngesneden kool wordt in grote vaten luchtdicht weggezet en de bacteriën gaan zetmeel en suikers omzetten in melkzuur. Als het proces klaar is hebben we zuurkool.
Ik kan mij voorstellen dat je nu afhaakt en geen zin meer hebt in zuurkool, maar er zijn voordelen aan het fermenteren van producten:
– door het gebruik van gefermenteerd voedsel ondersteun je de darmflora (je krijgt een groot aantal verschillende soorten stammen van prebiotische culturen binnen);
– vroeger was er geen koelkast en producten werden zo langer houdbaar (ondanks dat ik wel een koelkast heb, vind ik het ook handig om lang houdbare producten in huis te hebben voor onverwachte momenten);
– zuurkool bevat wel 25 mg vitamine C per 100 gram!;
– ook bevat zuurkool door het fermentatieproces een hoger gehalte van bepaalde B-vitamines en vitamine K;
– door het fermentatieproces is de zuurkool makkelijker verteerbaar.
– het bevat weinig calorieën en vult toch goed.Deze zuurkoolschotel is heel simpel om te bereiden en ik heb het nu al een paar keer gegeten. Zelfs koud is hij lekker, dus ook ideaal om mee te nemen als lunch.
Ingrediënten (voor 2 personen):
6 eieren (M)
1 appel
200 ml kokosmelk
4 eetlepels olijfolie
1 theelepel fijn zeezout
2 theelepels kaneel
1 pak zuurkool (500 gram)
Bereiding zuurkoolschotel:
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Breek de eieren boven een hoge mengkom.
- Was de appel (niet schillen), verwijder het klokhuis en snijd in stukjes.
- Voeg de appel, kokosmelk, olijfolie, zout en kaneel toe aan de eieren en blend met een staafmixer tot een egaal beslag.
- Knijp al het vocht uit de zuurkool en roer door het beslag.
- Giet het zuurkoolmengsel in een ovenschaal en verdeel alles gelijkmatig over de bodem.
- Bak af in 35-40 minuten.