Vis saucijsjes
Heb je wel eens gehoord van sous-vide? Dit is een manier van eten bereiden die uit de Franse keuken komt. Sous-vide betekent letterlijk: vacuüm gegaard. Je doet vis of vlees in een speciale vacuümzak en trekt met een vacuümapparaat de lucht eruit. Hierna doe je het pakketje in een waterbad dat op een exact constante temperatuur wordt gehouden. Je gaart zalm op bijvoorbeeld 45 graden 10 minuten in het waterbad en bakt hem daarna nog heel kort in de koekenpan voor een lekker korstje.
Op deze manier heb je altijd de perfect gegaarde zalm, kabeljauw of wat voor vis of vlees dan ook. Het enige nadeel is dat je best hoge aanschafkosten hebt voor deze bereidingstechniek.
Bij dit recept heb ik een klein beetje afgekeken bij de sous-vide bereiding. De vis saucijsjes worden eerst gegaard in een warmwater bad (ook al is het niet op een constante temperatuur) en daarna kort afgebakken in de koekenpan.
Het resultaat is een heerlijk mals en sappig saucijsje.
Ingrediënten (voor 4 personen):
250 gram zalm
250 gram kabeljauw
100 gram ui
2 tenen knoflook
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel fijn zeezout
vers gemalen zwarte peper naar smaak
mespunt cayennepeper
2 braadzakken
keukentouw
1 eetlepel kokosolie
Bereiding vis saucijsjes:
- Snijd de vis in stukken.
- Snijd de ui en knoflook in grove stukken.
- Doe de zalm, kabeljauw, ui, knoflook, olijfolie, zout, peper en cayennepeper in een keukenmachine en mix tot een egaal gehakt.
- Knip de braadzakken open zodat je van iedere braadzak twee vellen hebt. Ik gebruik braadzakken omdat deze hittebestendig zijn.
- Verdeel het visgehakt in vier delen.
- Leg op ieder vel een portie visgehakt, vorm er met de hand een saucijsje van en rol het geheel op. Draai de uiteinden in tegengestelde richting zodat er een strakke ronde worst ontstaat.
- Bind de uiteinden vast met keukentouw.
- Breng in een grote pan water aan de kook. Zodra het water kookt, haal je de pan van het vuur en leg je de saucijsjes in het water.
- Laat de saucijsjes 15 minuten garen in het warme water.
- Smelt de kokosolie in een braadpan en bak de saucijsjes kort (2 tot 4 minuten) tot ze een kleurtje hebben.
Serveertip: om er een complete maaltijd van te maken kun je bij de vissaucijsjes een grote (goed gevulde) salade maken en in de oven geroosterde zoete aardappel, bloemkoolrijst en spinazie, knolselderijpuree en geblancheerde andijvie of een wortelstamppot met ui.