Hachee uit de slowcooker
Recepten met vlees komen niet veel voor op mijn website en dat heeft een aantal redenen. De kwaliteit van vlees uit de supermarkt vind ik persoonlijk dubieus en de herkomst en productie is vaak niet duidelijk. Als ik vlees eet moet het dier een goed leven hebben gehad. Belangrijk is de voeding van het dier. Als ik een stuk rundvlees koop dan moet het gras hebben gegeten en geen maïs, soja of andere granen. Ook voldoende beweging is een eis, want dieren die alleen op stal staan hebben veel minder spiermassa dan hun bewegende soortgenoten. Juist de spiermassa van het dier bevat goede eiwitten. Tot slot krijgen staldieren vaak (te veel) antibiotica. Als het in de koe zit krijg je het zelf ook binnen. Om uiteenlopende redenen wil je zorgen dat je geen antibiotica binnenkrijgt. Het is onder andere slecht voor onze darmflora en het maakt dik. Daarom betaal ik liever wat meer voor een goed stukje vlees en zet ik het maar wat minder vaak op het menu. Dat is ook nog eens beter voor het milieu.
Ingrediënten (voor 4 personen):
Voor de hachee
500 g stoofvlees
3 el kokosmeel
½ tl fijn zeezout
vers gemalen peper
2 el kokosolie
5 uien
3 laurier blaadjes
6 kruidnagels
400 ml bouillon (runder- of groentebouillon)
Overige ingrediënten
1 bloemkool
1 knolselderij
1 kleine rode kool
zout en peper
Bereiding Hachee:
- Snijd het vlees in blokjes van 2,5 x 2,5 cm.
- Bestrooi het vlees met kokosmeel, zout en peper naar smaak.
- Veel slowcookers hebben een afneembare pan die ook op het fornuis mag om vlees aan te braden. Heeft jouw slowcooker dat niet, gebruik dan een aparte pan. Smelt de kokosolie en bak het vlees in een paar minuten rondom bruin. Haal het vlees uit de pan.
- Snijd de uien in halve ringen en fruit ze tot ze glazig zijn.
- Voeg het vlees toe samen met laurierblaadjes, kruidnagels en bouillon.
- Zet de slowcooker aan op de laagste stand en laat het vlees 8 uur garen.
- Snijd de bloemkool in roosjes.
- Schil de knolselderij en snijd in kleine blokjes.
- Stoom of kook de bloemkool en de knolselderij samen gaar.
- Snijd de rode kool in dunne reepjes en roerbak de kool met een eetlepel kokosolie in 15 minuten gaar.
- Pureer de bloemkool en de knolselderij tot een puree en maak op smaak met peper en zout.
- Serveer de hachee met een paar eetlepels puree en een flinke schep rode kool.
Dit recept:
- voldoet aan de regels van de Paleo-Lifestyle;
- is geschikt voor mensen die willen afvallen;
- is geschikt voor mensen met diabetes;
- is vrij van E-nummers;
- is vrij van graan- en zuivelproducten en daarom dus ook glutenvrij, en lactosevrij.